Amerikansk borgerrettighedscenter modtager Den Gyldne Grundtvig!

 In Branding

Onsdag den 8. maj kl. 19:30 har du mulighed for at opleve overrækkelsen Den Gyldne Grundtvig, der i år går til det amerikanske forsknings- og uddannelsescenter Highlander Research and Education Center i Tennessee. Siden grundlæggelsen i 1932 har Highlander kæmpet for demokratisk dannelse og borgerrettigheder.

Faktisk fik Highlander allerede prisen i 2019, men på grund af Corona-pandemien er det først i år, at Highlanders to co-executives Ash-Lee Henderson og Allyn Maxfield-Steele kan tage turen over Atlanten for at modtage Odder Højskoles kulturpris.

Du kan læse den oprindelig artikel fra 2019 her.

 

BORGERRETTIGHEDSCENTER MED DANSK FORBINDELSE

Highlander Research and Education Center blev stiftet som Highlander Folk School af uddannelsestænkeren, socialisten og borgerrettighedsaktivisten Myles Horton i 1932.

I starten organiserede Highlander arbejdere, men siden 1950´erne har sydstatsinstitutionen spillet en central rolle i den amerikanske borgerrettighedsbevægelse. Blandt de borgerrettighedsikoner, der har betrådt Highlanders gulve kan nævnes Martin Luther King, Rosa Parks og John Lewis.

Men historien om det amerikanske uddannelsescenter startede allerede i 1930-31, hvor Myles Horton rejste til Danmark for at besøge de danske folkehøjskoler. Her blev han dybt inspireret af den frie skoleform, det tætte forhold mellem elever og lærere, og ikke mindst højskolernes fokus på demokratisk dannelse.

Han vendte hjem med drømmen om at oprette en højskole i hjemstaten Tennessee. Allerede året efter blev den drøm en realitet.

Siden grundlæggelsen i 1932 har Highlander skiftet navn og adresse, været lukket af staten, og var så sent som i 2019 udsat for brandattentat. Men på trods af modstanden forsætter de arbejdet med demokratisk dannelse, social lighed, miljøaktivisme og meget, meget mere.

 

DEN GYLDNE GRUNDTVIG

Og det er netop på grund af Highlanders arbejde som katalysator for demokratisk dannelse og græsrodsorganisering, at Odder Højskole d. 8. maj kl. 19:30 overrækker Ash-Lee Henderson og Allyn Maxfield-Steele Den Gyldne Grundtvig.

Den Gyldne Grundtvig er Odder Højskoles og Odder Højskoles elevforenings kulturpris, der siden 1999 er blevet tildelt ”personer, organisationer eller foreninger, der enten direkte har ydet en indsats for højskoletanken og højskolebevægelsens fortsatte eksistens i det danske samfund, eller har bidraget til den folkelige oplysningstradition og kultur, som den danske folkehøjskole udspringer af.”

Du kan læse meget mere om Den Gyldne Grundtvig her.

Ifølge Bo Klindt Poulsen, formand for Odder Højskoles bestyrelse samt formand for priskomiteen, passer Highlander perfekt ind i prisens fundats.

”Highlander fjerner folkeoplysningstanken fra ”gamle dage”, og placerer den i en nutidig kontekst. De aktualiserer det at oplyse folket om sig selv,” forklarer han.

Det er ifølge Bo Klindt Poulsen først og fremmest interessant, at højskoletanken har formået at slå rødder i USA. I den forbindelse lægger han særlig vægt på, at Highlander ganske vist er grundlagt med inspiration fra de danske folkehøjskoler, men med udgangspunkt i en amerikansk kontekst, hvor de formår at have stor indflydelse på demokratisk dannelse i USA.

”Det der optager mig er, at folkeoplysningen ikke blot handler om at oplyse folket til at kunne tage del i et demokrati – det er kun en del af begrebet – men også handler om oplysning OM folket til folket, så det folk kan blive bevidst og få selvtillid,” fortæller han og uddyber straks:

”Det handler ikke bare om at få indsigt i nogle mekanismer, men om at blive født som folk. Det er det Highlander gør; de oplyser ikke bare, men sikrer, at folk bliver bevidste om sig selv og de rettigheder de har. Det er det, der bygger selvtilliden op, og den tanke er ret revolutionær.”

Læs nyheden Vi holder workshop med internationale sværvægtere i samfundsopbygning og lær meget mere om Highlanders besøg i Danmark.

Du kan lære meget mere om Highlander ved at besøge centrets hjemmeside, eller ved at lytte til podcastserien På sporet af Grundtvig i Sydstaterne, hvor journalisterne Joan Rask og Søren Prehn dykker ned i den spændende historie om højskolebevægelsen i USA’s sydstater.

 

Overrækkelsen af Den Gyldne Grundtvig foregår i Odder Højskoles foredragssal onsdag d. 8. maj kl. 19:30.

Arrangementet er GRATIS, og foregår på engelsk – Der vil være mulighed for at få simultanoversat alt gennem headsets, hvis man ønsker det.

Hvis du er interesseret i at deltage, så send os en mail på mail@odderhojskole.dk

Kontakt os

Har du spørgsmål, eller ønsker du at høre mere om Odder Højskole?

X