Højsommerkursus

28. juli – 3. august 2019

 

Sommeren er stadig på sit højeste, når vi slår dørene op for en uge med faglig og personlig forkælelse og fordybelse.

Du vælger ét af fire fag:

Friluftsliv

Keramik og Raku (UDSOLGT!)

Meditation og Natur

Træning med Bevidsthed

At meditere, bruge kroppen, være i naturen, synge eller skabe ting i ler vækker og stimulerer sanserne. Det kræver vågenhed og opmærksomhed i krop, stemme, øje og sind.

Uanset hvilket fag du vælger at fordybe dig i, vil du lære noget om at være til stede i nuet med en større grad af sanselighed og intenst nærvær.

Fagligheden, som vi prioriterer højt på kurset, garneres med tid til dig selv i en afslappet atmosfære og krydres med masser af sang, natur, sol, vand, vind, vandring, badning, nydelse og et væld af økologiske, kulinariske oplevelser.

Velkommen til et kursus med æstetik, ro, frodighed og forkælelse samt en passende portion improvisation og vildskab!

De fire fag:

Friluftsliv

Kom ud og lær naturen og dig selv bedre at kende. Gennem et alsidigt udvalg af aktiviteter får du inspiration til at bruge den danske natur i din hverdag. Havkajak, træklatring, vandring, mad, ild, svedehytte og en tur i bølgerne er noget af det, vi byder på i løbet af ugen.
Friluftsliv kan foregå i mange forskellige tempi. Derfor bliver der også plads til at reflektere over naturen og til at mærke dit forhold til den, for nogle af aktiviteterne kræver, at du er 100% fokuseret og tilstede i nuet.
Faget kræver ingen særlige forudsætninger bortset fra lysten til at være aktiv i naturen. Vi tilpasser så vidt muligt aktiviteterne til den enkelte deltager.

Undervisere:
Emil Brøbech Jørgensen. Kandidat i Idræt fra Aarhus Universitet. Har studeret friluftsliv i Norge.

Aske Schou Jensen. Kandidat i Idræt fra Aarhus Universitet. Uddannet Arctic Nature Guide på Svalbard.

Begge har undervist på Odder Højskole i faget Outdoor.

Meditation og Natur

Meditation er bevidsthedens naturlige tilstand. Det er en tilstand, som bevidstheden kan lide at være i – en tilstand, som mange længes efter, og som hele tiden ligger i os som en mulighed.

Ikke desto mindre synes mange, det er svært at finde ind i meditation og svært at få den til at fylde mere i hverdagen.

Vi vil undersøge, hvad meditation er. Og vi vil få meditationen ind i krop, åndedræt og sanser, som er aspekter af vores egen natur. Vi vil også meditere i det fri og lade os inspirere af den kraft og energi, naturen rummer. Målet er, at du bliver klogere på, hvad meditation er for DIG.

Der veksles mellem oplæg, kropslig udfoldelse og meditationsøvelser. Og du skal have lyst til både at sidde stille, bevæge dig samt komme ud i naturen.

Underviser:
Kirsten Sander Østergaard. Uddannet sang- og musikpædagog.
Leder af Skolen for Krop og Bevidsthed www.kropogbevidsthed.dk.

Lærer på Odder Højskole i fagene Krop og Bevidsthed, Meditation, Drømme, Mænd og Kvinder, Yoga, Kost samt Massage.

Træning med bevidsthed

Hvad sker der med krop og psyke, når vi flytter fokus fra traditionel fitness til bevægeglæde og afbalanceret sundhed?

På kurset kombinerer vi funktionel træning med kreativitet og leg og laver vores egen naturlige træning. Vi bruger naturen, nærområdet, forskellige fitness-redskaber og ikke mindst hinanden i aktiviteterne.

Sundhed handler imidlertid om balance. Så om eftermiddagen sætter vi tempoet ned og fokuserer på ro, restitution og nærvær gennem afspænding samt øvelser inspireret af yoga og pilates.

Det hele understøttes af oplæg om kropsbevidsthed, bevægemønstre, kropslige vaner samt fysisk og psykisk balance.

Du får inspiration til nye måder at træne på, når vi reflekterer over: Hvordan bruger vi kroppen, behandler kroppen og tænker om kroppen?

Der er intet krav om god fysisk form, men større eller alvorlige fysiske skader kan gøre det vanskeligt for dig at deltage.

Underviser:
Ditte Liv B. Lauridsen. Psykomotorisk terapeut. Underviser til daglig på SOSU Østjylland i bl.a. idræt og sundhedsfag. Har undervist på Odder Højskole i fagene Sundhed og Træning, Krop og Bevidsthed samt Mindfulness. Tidligere instruktør i Fitness.dk og Fitness World.

Keramik og Raku

Skab skulpturelle udtryksformer eller brugsting. I vores store og veludstyrede keramikværksted kan du nå rigtig meget på kort tid. Du arbejder processuelt med værktøjer som extrudere og pladeruller, og du har mulighed for at følge din egen inspiration til dørs sammen med en af Danmarks dygtigste keramikere.

Du arbejder med forskellige brændingsteknikker, herunder raku, og lærer at dekorere med begitning og glasurer. Du får en grundig gennemgang af, hvad ler kan og udforsker selv materialerne gennem små forsøg og opgaver. Gennem inspirationsoplæg får du viden om masse og struktur samt et indblik i materialernes æstetiske univers.

Der kræves ingen forudsætninger for at deltage bortset fra lysten til at få fingrene i leret samt arbejde med form, strukturer og farver.
Er du underviser i billedkunst el. lign., vil der være inspiration at hente.

Materialeudgift: ca. 300,- alt efter forbrug.

Undervisere:
Mikael Jackson. Uddannet fra Kolding Designskole, Konstfack i Stockholm og Royal College of Art i London. Kunstner samt leder af Superformlab ved Danmarks Designskole i København.

Rasmus Degn. Uddannet fra Kunstakademiet i Trondheim samt Danmarks Designskole i København. Snart kandidat i Keramisk Design.

 

Workshops  

Ud over dit fordybelsesfag, som du får undervisning i hver dag, kan du i løbet af ugen vælge forskellige workshops. De understøtter fordybelsesfagene, så du har mulighed for at få mere af det samme. Men du kan også vælge workshops, som giver dig et pust fra dit fordybelsesfag. På den måde kan du snuse til de andre fagområder og få de inputs, du har behov for i løbet af ugen.

Du kan vælge mellem følgende workshops:

Vandring
Oplev det skønne Østjylland til fods. Indimellem vandrer vi i stilhed, så der bliver plads til sanse-indtryk og væren.

Lav en kop
Gå i keramikværkstedet og kreer din egen kop.

Funktionel træning
’Hardcore’ træning med brug af egen kropsvægt og få redskaber.

Krop og Velvære
Øvelser, ”egen massage” og teknikker, der sænker arousal-niveauet.

Mindful yoga
med fokus på kropsbevidsthed og de otte mindfulness principper.

Teatersport
Vi skal lege, kommunikere og ikke mindst have det sjovt! Med udgangspunkt i improvisation møder vi hinanden i situationer, hvor vi bringer os selv i spil og – måske – bevæger os ud på tynd is. Men isen holder!

Sov under stjernerne
Vi overnatter på en skøn strand i den danske sommer. Det betyder stjernehimmel, bålhygge – og marsvin i havet, når du vågner. Husk sovepose og liggeunderlag, hvis du vil være 100% sikker på en plads i en af bivuakkerne.

Det store Sammensyng
Fællessang, kor og kanons for alle, der har lyst til at synge, synge, synge….

Stemme-Yoga
Brug kroppens ressourcer til at forbedre din stemme. Vi laver fysiske øvelser, som støtter åndedrættet og styrker stemmen.

Stemmekraft
Forbind din vejrtrækning med udtale, sproglyd og personlig fremtræden. For alle, der har nogen erfaring med mundtlig formidling – eller har haft workshop’en ’Stemme-Yoga’.

Haiku værksted
Kom og digt dig selv. Slip kreativiteten løs i den klassiske, poetiske haiku stil, som på forhånd giver dig en rytmisk ramme at udfolde dig i.
Det bliver smukt, skævt, sjovt og stort!

Krop og Fordybelse
Stræk, smidighed og dybdeafspænding.

Hvad siger du, krop?
Rolig, fordybende workshop om kropsbevidsthed.
Hvad betyder ordet, og hvad kan en bedre kropsbevidsthed give mig? Refleksioner understøttet af kropslige øvelser og afspænding.

Fri bevægelse
Sæt hovedet på pause og slip kroppen fri! Rammen er sat, så du trygt kan lade din krop tage styringen til fede rytmer og smukke melodier.

Yoga – Yoga – Yoga
Ud over yoga workshops i løbet af ugen er der hver dag yoga for de morgenfriske, så du kan strække dig vågen – samt aften-yoga, for dem, der vil strække sig i søvn.

Aftenmeditation
Slut dagen af med et stykke stille musik.

Øvrige undervisere:

Maja Lyholm Thøgersen. Psykomotorisk terapeut og lærer på Odder Højskole i fagene Krop og Nærvær, Human X, Krop og Bevidsthed, Mindfulness, Yoga og Yolates.

Helge Teglgaard. Højskolelærer og talepædagog. www.taleboblen.net

Drejning 1
Keramikokale

Dagsprogram

Søndag d. 28. juli: ankomst fra kl. 16.00

Øvrige dage:

07.30-08.00    Yoga
08.00-08.45    Morgenmad
09.00-09.30    Fællessamling
09.30-12.30     Undervisning
12.30-14.30      Frokost + pause
14.30-17.30      Undervisning
18.00-19.30     Aftensmad + pause
19.30                Fællesarrangement mm.
21.00-21.30     Yoga eller Meditation

Kaffe, te, kage og andre forfriskninger vil flyde i rigelige mængder.

Fredag aften er der festmiddag og fest.

Lørdag d. 3. august:

Morgenmad 08.30-09.30, herefter afsked og afrejse.

Img 3387

Se skolens faciliteter

Info om priser

I prisen er inkluderet en uge på Odder Højskole med fuld kost og logi, sengelinned og håndklæder, samt undervisning, foredrag og udflugter.

Prisen omfatter ikke udgifter til eventuelle materialer og entreer.

Skolen har egen idrætshal, som kan anvendes frit. Ketsjere, bolde og egnet fodtøj må medbringes.

Pris

Enkeltv. 4400 – Dobbeltv. 3700*
Enkeltv. 4000 – Dobbeltv. 3300**
Sovesal: 2800 kr. (begrænset antal)

*Nye bygninger med toilet og bad på værelset. **Ældre bygning med bad på værelset og toilet på gangen.

Tilmeld dig vores kursus her

Kontakt os

Har du spørgsmål, eller ønsker du at høre mere om Odder Højskole?

X