Højsommerkursus

25. – 31. juli 2021 (uge 30)

Sommeren er stadig på sit højeste, når vi slår dørene op for en uge med faglig og personlig forkælelse og fordybelse.

Du vælger ét af fire fag:

Friluftsliv (Venteliste)

Keramik og Raku (Venteliste)

Meditation og Natur (Venteliste)

Bevægelse med bevidsthed (Venteliste)

At meditere, bruge kroppen, være i naturen, synge, eller skabe ting i ler, vækker og stimulerer sanserne. Det kræver vågenhed og opmærksomhed i krop, stemme, øje og sind.

Uanset hvilket fag du vælger at fordybe dig i, vil du lære noget om at være til stede i nuet med en større grad af sanselighed og intenst nærvær.

Fagligheden, som vi prioriterer højt på kurset, garneres med tid til dig selv i en afslappet atmosfære og krydres med masser af sang, natur, sol, vand, vind, vandring, badning, nydelse og et væld af økologiske- og kulinariske oplevelser.

Velkommen til et kursus med æstetik, ro, frodighed og forkælelse samt en passende portion improvisation og vildskab!

De fire fag

Friluftsliv

Kom ud og lær naturen og dig selv bedre at kende. Gennem et alsidigt udvalg af aktiviteter får du en introduktion til at bruge dele af den danske natur i din hverdag. Havkajak, træklatring, vandring, mad, ild, svedehytte og en tur i bølgerne er nogle af de elementer, ugen kan indeholde.
Friluftsliv kan foregå i mange forskellige tempi. Derfor bliver der også plads til at reflektere over naturen og til at mærke dit forhold til den, for nogle af aktiviteterne kræver, at du er 100% fokuseret og til stede i nuet.
Faget kræver ingen særlige forudsætninger bortset fra lysten til at være aktiv i naturen. Vi tilpasser så vidt muligt aktiviteterne til den enkelte deltager.

Undervisere:
Emil Brøbech Jørgensen. Viceforstander på Odder Højskole. Kandidat i Idræt fra Aarhus Universitet. Har studeret friluftsliv i Norge.

Aske Schou Jensen. Højskolelærer. Kandidat i Idræt fra Aarhus Universitet. Uddannet Arctic Nature Guide på Svalbard.

Meditation og Natur

Meditation er bevidsthedens naturlige tilstand. Det er en tilstand, som bevidstheden kan lide at være i – en tilstand, som mange længes efter, og som hele tiden ligger i os som en mulighed.

Ikke desto mindre synes mange, det er svært at finde ind i meditation, og at det er en udfordring at få den til at fylde mere i hverdagen.

Vi vil undersøge, hvad meditation er. Og vi vil få meditationen ind i krop, åndedræt og sanser, som er aspekter af vores egen natur. Vi vil også meditere i det fri og lade os inspirere af den kraft og energi, naturen rummer. Målet er, at du bliver klogere på, hvad meditation er for DIG.

Der veksles mellem oplæg, kropslig udfoldelse og meditationsøvelser. Og du skal have lyst til både at sidde stille, bevæge dig samt komme ud i naturen.

Underviser:
Kirsten Sander Østergaard. Uddannet sang- og musikpædagog.
Leder af Skolen for Krop og Bevidsthed www.kropogbevidsthed.dk.

Lærer på Odder Højskole i fagene Krop og Bevidsthed, Meditation, Drømme, Mænd og Kvinder, Yoga, Vinterbadning, Krop og Kost samt Massage.

Bevægelse med bevidsthed

Hvad sker der med krop og psyke, når vi flytter fokus fra traditionel fitness til bevægeglæde og afbalanceret sundhed – eller bare lytter til det, kroppen og vi selv har brug for? Mange er det forgangne år blevet ’tvunget’ væk fra fitnesscentret og ud i naturen. Andre har været kreative for at få rørt sig hjemme i stuen. Med dét i baghovedet undersøger vi, hvordan kroppen egentlig har glæde af at bevæge sig.

Vi skal udendørs og lave ”naturlig træning” for muskler, led, sanser og hjerte. Vi skal træne og lege indendørs og mærke, hvad musik gør for krop og kreativitet inspireret af Groove og andre bevægelsesformer. Træning handler om balance. Derfor er ugen en vekslen mellem aktivitet og ro, hvor du får inspiration til din egen træning samt til restitution og nærvær i din hverdag.

Du får oplæg om kropsbevidsthed. Og vi fordyber os i: Hvordan bruger, behandler og tænker vi om kroppen?
Der er intet krav om god fysisk form, men større eller alvorlige fysiske skader kan gøre det vanskeligt for dig at deltage.

Underviser:

Ditte Liv B. Lauridsen. Psykomotorisk terapeut og Groove-instruktør. Underviser til daglig på SOSU Østjylland i idræt og sundhedsfag. Tilknyttet Odder Højskole. Tidligere instruktør i Fitness.dk og Fitness World.

Keramik og Raku (Venteliste)

Skab skulpturelle udtryksformer eller brugsting. I vores store og veludstyrede keramikværksted kan du nå rigtig meget på kort tid. Du arbejder processuelt med værktøjer som extrudere og pladeruller, og du har mulighed for at følge din egen inspiration til dørs sammen med to af Danmarks dygtigste keramikere.

Du arbejder med forskellige brændingsteknikker, herunder raku, og lærer at dekorere med begitning og glasurer. Du får en grundig gennemgang af, hvad ler kan og udforsker selv materialerne gennem små forsøg og opgaver. Gennem inspirationsoplæg får du viden om masse og struktur samt et indblik i materialernes æstetiske univers.

Der kræves ingen forudsætninger for at deltage bortset fra lysten til at få fingrene i leret samt arbejde med form, strukturer og farver.
Er du underviser i billedkunst el. lign., vil der være inspiration at hente.

Materialeudgift: ca. 300 kr.  alt efter forbrug.

Undervisere:
Mikael Jackson. Uddannet fra Kolding Designskole, Konstfack i Stockholm og Royal College of Art i London. Kunstner samt leder af Superformlab ved Danmarks Designskole i København.

Rasmus Degn. Uddannet fra Kunstakademiet i Trondheim samt Danmarks Designskole i København. Kandidat i Keramisk Design.

Keramikokale

Workshops  

Ud over dit fordybelsesfag, som du får undervisning i hver dag, kan du i løbet af ugen vælge forskellige workshops. De understøtter fordybelsesfagene, så du har mulighed for at få mere af det samme. Men du kan også vælge workshops, som giver dig et pust fra dit fordybelsesfag. På den måde kan du snuse til de andre fagområder og få de inputs, du har behov for i løbet af ugen.

Du kan vælge mellem følgende workshops:

Vandring
Oplev det skønne Østjylland til fods. Indimellem vandrer vi i stilhed, så der bliver plads til sanse-indtryk og væren.

Lav en kop
Gå i keramikværkstedet og kreer en klassisk raku kop.

Det store Sammensyng
Fællessang, kor og kanons for alle, der har lyst til at synge, synge, synge….

Træk vejret!
Bevæg dig med dit åndedræt. Du gør det hele tiden – trækker vejret. Heldigvis!
Men hvorfor så al den snak om at trække vejret dybt og rigtigt og ned i maven?
Her får du mit bud – samt en virkelig lækker selvmassage med bolde.

Bodyfulness
Mærk, sans og bevæg kroppen som den helhed, den er – med alt hvad der er. Vi arbejder opmærksomt og med venlighed, mens vi undersøger muligheden for at slippe unødvendige spændinger og afbalancere nervesystemet.
Yoga og somatic movement.

Impro-teater for alle
Hvis du har lyst til at udfordre dig selv og måske også de andre – og hvis du gerne vil øve dig i at reagere spontant, så er improvisation helt sikkert noget for dig. Det er for alle – og det er sjovt!

Stemme-Yoga
Brug kroppens ressourcer til at forbedre din stemme. Vi laver fysiske øvelser, som støtter åndedrættet og styrker stemmen.

Haiku værksted
Kom og digt dig selv. Slip kreativiteten løs i den klassiske, poetiske haiku stil, som på forhånd giver dig en rytmisk ramme at udfolde dig i.
Det bliver smukt, skævt, sjovt og stort!

Groove
En dansetime, hvor det er umuligt at gøre det forkert!
Vi bruger mange forskellige musikgenrer og dansestilarter, og jeg udstikker nogle grundbevægelser, som giver en skøn følelse af fællesskab. Men hele vejen igennem gælder grundreglen: Du gør det på DIN måde!
Sved på panden og fysisk træning på en sjov og anderledes måde.

Stemmekraft
Forbind din vejrtrækning med udtale, sproglyd og personlig fremtræden. For alle, der har nogen erfaring med mundtlig formidling – eller har haft workshoppen ’Stemme-Yoga’.

Hvad siger du, krop?
Rolig, fordybende workshop om kropsbevidsthed.
Hvad betyder ordet, og hvad kan en bedre kropsbevidsthed give mig – fysisk og psykisk? Teoretisk oplæg, kropslige øvelser og afspænding. Du kommer helt ned i gear.

Haiku værksted
Kom og digt dig selv. Slip kreativiteten løs i den klassiske, poetiske haiku stil, som på forhånd giver dig en rytmisk ramme at udfolde dig i.
Det bliver smukt, skævt, sjovt og stort!

Krop og fordybelse
Stræk, smidighed og dybdeafspænding.

Hvad siger du, krop?
Rolig, fordybende workshop om kropsbevidsthed.
Hvad betyder ordet, og hvad kan en bedre kropsbevidsthed give mig? Refleksioner understøttet af kropslige øvelser og afspænding.

Op og ned
Det tager os det første år af vores liv at komme op at stå og gå. Det kræver mange, mange gentagelser. Senere glemmer vi det hele igen. Her får du muligheden for at genfinde din glemte kropslige visdom, lethed og ynde. Gennem øvelser og bevægelsesimprovisation bevæger vi os fra gulvet til stående og ned igen – mange gange!

Sansebaseret yoga
Bølgende yoga flow og ikke-lineære bevægelser. Krop og åndedræt forenet i meditativ bevægelse. Nyd!

Volley
Du trænger til en pause fra dit fordybelsesfag og til bare at gå efter bolden. Her er en workshop for dig, som elsker konkurrence. Vi starter med let tekniktræning og spiller en masse kampe. Alle kan være med uanset niveau. Men vi tæller point!

Yoga – Yoga – Yoga
Ud over yoga workshops i løbet af ugen er der hver dag yoga for de morgenfriske, så du kan strække dig vågen – samt aften-yoga, for dem, der vil strække sig i søvn.

Aftenmeditation

Slut dagen af med et stykke stille musik.

Øvrige undervisere:

Katrine Olsen. Psykomotorisk terapeut og lærer på Odder Højskole i fagene Krop og Nærvær, Human X, Krop og Bevidsthed, Mindfulness og Yoga.

Helge Teglgaard. Højskolelærer og talepædagog. www.taleboblen.net

Drejning 1

Dagsprogram

Søndag d. 25. juli: ankomst fra kl. 16.00

Øvrige dage:

07.30-08.00    Yoga
08.00-08.45    Morgenmad
09.00-09.30    Fællessamling
09.30-12.30     Undervisning
12.30-14.30      Frokost + pause
14.30-17.30      Undervisning
18.00-19.30     Aftensmad + pause
19.30                Fællesarrangement
21.00-21.30     Yoga eller Meditation

Kaffe, te, kage og andre forfriskninger vil flyde i rigelige mængder.

Fredag aften er der festmiddag og fest.

Lørdag d. 31. juli:

Morgenmad 08.30-09.30, herefter afsked og afrejse.

Img 3387

Se skolens faciliteter

Info om priser

I prisen er inkluderet en uge på Odder Højskole med fuld kost og logi, sengelinned og håndklæder, samt undervisning, foredrag og udflugter.

Prisen omfatter ikke udgifter til eventuelle materialer og entreer.

Skolen har egen idrætshal, som kan anvendes frit. Ketsjere, bolde og egnet fodtøj må medbringes.

Priser 2021

Enkeltv. 4700 kr. – Dobbeltv. 4000 kr.*
Enkeltv. 4300 kr. – Dobbeltv. 3600 kr.**
Sovesal: 3000 kr.

*Nye bygninger med toilet og bad på værelset. **Ældre bygning med bad på værelset og toilet på gangen.

Tilmeld dig vores kursus her

Kontakt os

Har du spørgsmål, eller ønsker du at høre mere om Odder Højskole?

X