Højsommerkursus

(Venteliste til sovesal)

26. juli – 1. august 2020

Sommeren er stadig på sit højeste, når vi slår dørene op for en uge med faglig og personlig forkælelse og fordybelse.

Du vælger ét af fire fag:

Friluftsliv (VENTELISTE)

Keramik og Raku (VENTELISTE)

Meditation og Krop

Bevægelse med Bevidsthed

At meditere, bruge kroppen, være i naturen, synge, eller skabe ting i ler, vækker og stimulerer sanserne. Det kræver vågenhed og opmærksomhed i krop, stemme, øje og sind.

Uanset hvilket fag du vælger at fordybe dig i, vil du lære noget om at være til stede i nuet med en større grad af sanselighed og intenst nærvær.

Fagligheden, som vi prioriterer højt på kurset, garneres med tid til dig selv i en afslappet atmosfære og krydres med masser af sang, natur, sol, vand, vind, vandring, badning, nydelse og et væld af økologiske- og kulinariske oplevelser.

Velkommen til et kursus med æstetik, ro, frodighed og forkælelse samt en passende portion improvisation og vildskab!

De fire fag:

Friluftsliv (VENTELISTE)

Kom ud og lær naturen og dig selv bedre at kende. Gennem et alsidigt udvalg af aktiviteter får du inspiration til at bruge den danske natur i din hverdag. Havkajak, træklatring, vandring, mad, ild, svedehytte og en tur i bølgerne er noget af det, vi byder på i løbet af ugen.
Friluftsliv kan foregå i mange forskellige tempi. Derfor bliver der også plads til at reflektere over naturen og til at mærke dit forhold til den –  for nogle af aktiviteterne kræver, at du er 100% fokuseret og til stede i nuet.
Faget kræver ingen særlige forudsætninger bortset fra lysten til at være aktiv i naturen. Vi tilpasser så vidt muligt aktiviteterne til den enkelte deltager.

Undervisere:
Emil Brøbech Jørgensen. Højskolelærer. Kandidat i Idræt fra Aarhus Universitet. Har studeret friluftsliv i Norge.

Aske Schou Jensen. Højskolelærer. Kandidat i Idræt fra Aarhus Universitet. Uddannet Arctic Nature Guide på Svalbard.

Begge har undervist på Odder Højskole i faget Outdoor.

Meditation og Krop

Mange tænker, at meditation og krop ikke har noget med hinanden at gøre. Men en god kontakt til den fysiske krop kan være en vej ind i meditation og nærvær. Kroppen er vores adgang til livet – uden krop ingen gang på jorden. Hvis vi kan få meditation, krop og åndedræt til at samarbejde, bliver det derfor lettere at integrere meditationen i den helt almindelige hverdag.

Forholdet til vores fysiske krop ændrer sig i løbet af livet, men da vi har kroppen med hele vejen igennem, kan det betale sig at stå på god fod med den. Lever du efter mottoet: “at adskille krop og ånd”, hvor du forsøger at hæve dig over kroppen? Eller længes du efter at mærke, at krop og ånd hører sammen?

Med dette fokus veksles der mellem oplæg, kropslig udfoldelse og meditationsøvelser. Og du skal have lyst til både at sidde stille, bevæge dig samt komme ud i naturen. Målet er at blive klogere på, hvad meditation er for DIG.

Underviser:
Kirsten Sander Østergaard. Uddannet sang- og musikpædagog.
Leder af Skolen for Krop og Bevidsthed www.kropogbevidsthed.dk.

Lærer på Odder Højskole i fagene Krop og Bevidsthed, Meditation, Drømme, Mænd og Kvinder, Yoga, Kost samt Massage.

Bevægelse med bevidsthed

Hvad sker der med krop og psyke, når vi flytter fokus fra traditionel fitness til bevægeglæde og afbalanceret sundhed? På kurset tager vi et skridt ud af fitnesscentret og undersøger, hvordan kroppen har glæde af at bevæge sig.

Vi skal udendørs og lave ”naturlig træning” for muskler, led, sanser og hjerte, og vi vil bruge naturen til ro og balance via mindfulness. Vi skal træne og lege indendørs og undersøge, hvad musik kan gøre for krop, kreativitet og bevægelse inspireret af Groove og andre nyere bevægelsesformer.

Træning af kroppen handler om balance. Derfor er ugen en vekslen mellem aktivitet og ro, hvor du får inspiration til din egen træning samt til restitution og nærvær i din hverdag.

Du får oplæg om kropsbevidsthed og bevægeglæde. Og sammen og individuelt vil vi fordybe os i: Hvordan bruger, behandler og tænker vi om kroppen?

Der er intet krav om god fysisk form, men større eller alvorlige fysiske skader kan gøre det vanskeligt for dig at deltage.

Underviser:
Ditte Liv B. Lauridsen. Psykomotorisk terapeut. Underviser til daglig på SOSU Østjylland i bl.a. idræt og sundhedsfag. Har undervist på Odder Højskole i fagene Sundhed og Træning, Krop og Bevidsthed samt Mindfulness. Tidligere instruktør i Fitness.dk og Fitness World.

Keramik og Raku (VENTELISTE)

Skab skulpturelle udtryksformer eller brugsting. I vores store og veludstyrede keramikværksted kan du nå rigtig meget på kort tid. Du arbejder processuelt med værktøjer som extrudere og pladeruller, og du har mulighed for at følge din egen inspiration til dørs sammen med en af Danmarks dygtigste, unge keramikere.

Du arbejder med forskellige brændingsteknikker, herunder raku, og lærer at dekorere med begitning og glasurer. Du får en grundig gennemgang af, hvad ler kan og udforsker selv materialerne gennem små forsøg og opgaver. Gennem inspirationsoplæg får du viden om masse og struktur samt et indblik i materialernes æstetiske univers.

Der kræves ingen forudsætninger for at deltage bortset fra lysten til at få fingrene i leret samt arbejde med form, strukturer og farver.
Er du underviser i billedkunst el. lign., vil der være inspiration at hente.

Materialeudgift: ca. 300,- alt efter forbrug.

Undervisere:
Mikael Jackson. Uddannet fra Kolding Designskole, Konstfack i Stockholm og Royal College of Art i London. Kunstner samt leder af Superformlab ved Danmarks Designskole i København.

Rasmus Degn. Uddannet fra Kunstakademiet i Trondheim samt Danmarks Designskole i København. Kandidat i Keramisk Design.

Workshops  

Ud over dit fordybelsesfag, som du får undervisning i hver dag, kan du i løbet af ugen vælge forskellige workshops. De understøtter fordybelsesfagene, så du har mulighed for at få mere af det samme. Men du kan også vælge workshops, som giver dig et pust fra dit fordybelsesfag. På den måde kan du snuse til de andre fagområder og få de inputs, du har behov for i løbet af ugen.

Du kan vælge mellem følgende workshops:

Vandring
Oplev det skønne Østjylland til fods. Indimellem vandrer vi i stilhed, så der bliver plads til sanse-indtryk og væren.

Lav en kop
Gå i keramikværkstedet og kreer en klassisk raku kop.

Crossfit
’Hardcore’ træning med brug af egen kropsvægt og få redskaber.

Krop og Velvære
Øvelser, ”egen massage” og teknikker, der sænker arousal-niveauet.

Introduktion til mindfulness
Du bliver præsenteret for de otte principper inden for mindfulness, som handler om tilstedeværelse og nærvær i nuet. Principperne kan perspektivere dit liv og give luft i en presset og hektisk hverdag.

Hurlumhej-huset
Kaosopgaveløsning, der udfordrer krop og sind og gør dig i stand til at løse stort set alle livets udfordringer.

Sov under stjernerne
Vi overnatter på en skøn strand i den danske sommer. Det betyder stjernehimmel, bålhygge – og marsvin i havet, når du vågner. Husk sovepose og liggeunderlag, hvis du vil være 100% sikker på en plads i en af bivuakkerne.

Det store Sammensyng
Fællessang, kor og kanons for alle, der har lyst til at synge, synge, synge…

Krop og Velvære
Øvelser, ”egen massage” og teknikker, der sænker arousal-niveauet.

Stemme-Yoga
Brug kroppens ressourcer til at forbedre din stemme. Vi laver fysiske øvelser, som støtter åndedrættet og styrker stemmen.

Stemmekraft
Forbind din vejrtrækning med udtale, sproglyd og personlig fremtræden. For alle, der har nogen erfaring med mundtlig formidling – eller har haft workshop’en ’Stemme-Yoga’.

Haiku værksted
Kom og digt dig selv. Slip kreativiteten løs i den klassiske, poetiske haiku stil, som på forhånd giver dig en rytmisk ramme at udfolde dig i.
Det bliver smukt, skævt, sjovt og stort!

Krop og fordybelse
Stræk, smidighed og dybdeafspænding.

Hvad siger du, krop?
Rolig, fordybende workshop om kropsbevidsthed.
Hvad betyder ordet, og hvad kan en bedre kropsbevidsthed give mig? Refleksioner understøttet af kropslige øvelser og afspænding.

Fri bevægelse
Sæt hovedet på pause og slip kroppen fri! Rammen er sat, så du trygt kan lade din krop tage styringen til fede rytmer og smukke melodier.

Yoga – Yoga – Yoga
Ud over yoga workshops i løbet af ugen er der hver dag yoga for de morgenfriske, så du kan strække dig vågen – samt aften-yoga, for dem, der vil strække sig i søvn.

Aftenmeditation
Slut dagen af med et stykke stille musik.

Øvrige undervisere:

Pernille Barbesgaard. Psykomotorisk terapeut og lærer på Odder Højskole i fagene Krop og Nærvær, Human X, Krop og Bevidsthed, Mindfulness og Akro Yoga.

Helge Teglgaard. Højskolelærer og talepædagog. www.taleboblen.net

Drejning 1
Keramikokale

Dagsprogram

Søndag d. 26. juli: ankomst fra kl. 16.00

Øvrige dage:

07.30-08.00    Yoga
08.00-08.45    Morgenmad
09.00-09.30    Fællessamling
09.30-12.30     Undervisning
12.30-14.30      Frokost + pause
14.30-17.30      Undervisning
18.00-19.30     Aftensmad + pause
19.30                Fællesarrangement
21.00-21.30     Yoga eller Meditation

Kaffe, te, kage og andre forfriskninger vil flyde i rigelige mængder.

Fredag aften er der festmiddag og fest.

Lørdag d. 1. august:

Morgenmad 08.30-09.30, herefter afsked og afrejse.

Img 3387

Se skolens faciliteter

Info om priser

I prisen er inkluderet en uge på Odder Højskole med fuld kost og logi, sengelinned og håndklæder, samt undervisning, foredrag og udflugter.

Prisen omfatter ikke udgifter til eventuelle materialer og entreer.

Skolen har egen idrætshal, som kan anvendes frit. Ketsjere, bolde og egnet fodtøj må medbringes.

Pris

Enkeltv. 4600 – Dobbeltv. 3900*
Enkeltv. 4200 – Dobbeltv. 3500**
Sovesal: 2900 kr. (VENTELISTE)

*Nye bygninger med toilet og bad på værelset. **Ældre bygning med bad på værelset og toilet på gangen.

Tilmeld dig vores kursus her

Kontakt os

Har du spørgsmål, eller ønsker du at høre mere om Odder Højskole?

X