Højsommerkursus

30. juli – 5. august 2017

Sommeren er stadig på sit højeste, når vi slår dørene op for en uge med faglig og personlig forkælelse og fordybelse.

Du vælger ét af fire fag:

  • Natur og Frihed
  • Keramik og Raku
  • Meditation og Krop
  • Træning med bevidsthed

At meditere, bruge kroppen, være i naturen, synge eller skabe ting i ler vækker og stimulerer sanserne. Det kræver vågenhed og opmærksomhed i krop, stemme, øje og sind.

Uanset hvilket fag du vælger at fordybe dig i, vil du lære noget om at være til stede i nuet med en større grad af sanselighed og intenst nærvær.

Fagligheden, som vi prioriterer højt på kurset, garneres med tid til dig selv i en afslappet atmosfære og krydres med masser af sang, natur, sol, vand, vind, vandring, badning, nydelse og et væld af økologiske, kulinariske oplevelser.

Velkommen til et kursus med æstetik, ro, frodighed og forkælelse samt en passende portion improvisation og vildskab!

De 4 fordybelsesfag

Meditation og Krop

Mange tænker, at man sagtens kan arbejde med meditation uden at interessere sig for kroppen. Men en god kontakt til den fysiske krop kan være en stor hjælp ind i meditation og nærvær. Kroppen er vores adgang til livet – uden krop ingen gang på jorden. Og hvis vi får meditation ind i krop, åndedræt og sanser, bliver vi bedre til at passe på os selv, og der kommer en højere grad af helhed i vores liv.

Vi vil arbejde med kroppens forskellige livsfaser. Forholdet til vores krop ændrer sig måske nok i løbet af livet, men kroppen har vi med hele vejen igennem, og det kan betale sig at stå på god fod med den.

Lever vi f.eks. efter mottoet: at adskille krop og ånd, hvor vi forsøger at hæve os over kroppen? Eller længes vi efter at mærke, at krop og ånd hænger sammen?

Med dette fokus veksles der mellem oplæg, kropslig udfoldelse og meditationsøvelser. Og du skal have lyst til både at sidde stille, bevæge dig samt komme ud i naturen.

Underviser:

Kirsten Sander Østergaard. Uddannet sang- og musikpædagog. Leder af Skolen for Krop og Bevidsthed www.kropogbevidsthed.dk. Lærer på Odder Højskole i fagene Krop og Bevidsthed, Meditation, Drømme, Mænd og Kvinder, Yoga, Kost samt Massage.

Natur og Frihed

Det moderne menneske lever i en hverdag domineret af krav om kontrol og minutiøs planlægning. Naturen tilbyder et fristed fra disse ydre krav og giver os mulighed for at skifte fokus fra kontrol til en tilstedeværelse i nuet.

Vi vil udforske forskellige naturaktiviteter, som dels udfordrer det trygge og velkendte, dels giver plads til refleksion over vores ofte hektiske hverdagsliv.

Kurset giver dig en introduktion til havkajak og havkajak-sejlads nær kysten. Der vil være aktiviteter som træklatring, vandring og tømmerflådebygning. Vi vil arbejde med lejrliv, hvor vi fokuserer på madlavningsprocessen fra bunden af. Og for dem, der har lyst, er der mulighed for en udendørs overnatning.

Kurset kræver ingen særlige forudsætninger bortset fra lysten til at være aktiv i naturen. Vi forsøger at tilpasse aktiviteterne til hver enkelt deltager.

Ønsker du at være med til den udendørs overnatning, bedes du om muligt medbringe sovepose og liggeunderlag.

Materialeudgift: 200,-

Undervisere:

Emil Brøbech Jørgensen. Kandidatstuderende i Idræt fra Aarhus Universitet.
Aske Schou Jensen. Kandidatstuderende i Idræt fra Aarhus Universitet. Begge underviser på Odder Højskole i faget Outdoor.

Træning med bevidsthed

Hvad sker der med krop og psyke, når vi flytter fokus fra traditionel fitness til styrke, bevægeglæde og afbalanceret sundhed i en samlet pakke?

På kurset træner og bruger vi kroppen på kraftfulde og dynamiske måder. Vi kombinerer funktionel træning med kreativitet, leg og spil og laver vores egen naturlige træning. Vi bruger naturen, nærområdet, forskellige fitness-redskaber og ikke mindst hinanden i aktiviteterne. Du vil få inspiration til nye måder at tænke træning på.

Sundhed er imidlertid ikke kun hård træning, men balance. Om eftermiddagen sætter vi derfor tempoet ned og fokuserer på ro, restitution og bevidsthed. Vi laver blide kropslige øvelser og stræk inspireret af yoga og pilates samt afspænding og nærværs-øvelser. Du får tid til at fordybe dig i dig selv og give kroppen ro og velvære.

Det hele understøttes af oplæg og refleksioner om kropsbevidsthed, bevægemønstre, kropslige vaner samt fysisk og psykisk balance.

Der er intet krav om god fysisk form, men større eller alvorlige fysiske skader kan gøre det vanskeligt for dig at deltage.

Underviser:

Ditte Liv B. Lauridsen. Psykomotorisk terapeut. Underviser til daglig på Aarhus Social- og Sundhedsskole i bl.a. idræt og sundhedsfag. Har undervist i flere år på Odder Højskole i fagene Sundhed og Træning, Krop og Bevidsthed samt Mindfulness. Har flere års erfaring som instruktør i Fitness.dk og Fitness World.

Keramik og Raku

Skab skulpturelle udtryksformer eller brugsting. I vores store og veludstyrede keramikværksted kan du nå rigtig meget på kort tid. Du arbejder processuelt med værktøjer som extrudere og pladeruller, og du har mulighed for at følge din egen inspiration til dørs sammen med en af Danmarks dygtigste unge keramikere.

Du arbejder med forskellige brændingsteknikker, herunder raku, og lærer at dekorere med begitning og glasurer. Du får en grundig gennemgang af, hvad ler kan og udforsker selv materialerne gennem små forsøg og opgaver. Der vil være inspirationsoplæg, der giver dig et indblik i materialernes æstetiske univers, og du vil opnå viden om masse og struktur.

Der kræves ingen forudsætninger for at deltage bortset fra lysten til at få fingrene i leret samt arbejde med form, strukturer og farver.

Er du underviser i billedkunst el. lign., vil der være inspiration at hente.

Materialeudgift: ca. 300,- alt efter forbrug.

Underviser:

Mikael Jackson. Uddannet fra Kolding Designskole, Konstfack i Stockholm og Royal College of Art i London. Kunstner samt leder af Superformlab ved Danmarks Designskole i Kbh.

Workshops  

Ud over dit fordybelsesfag, som du får undervisning i hver dag, kan du i løbet af ugen vælge forskellige workshops. De understøtter fordybelsesfagene, så du har mulighed for at få mere af det samme. Men du kan også vælge helt anderledes workshops, som giver dig et pust fra dit fordybelsesfag. På den måde kan du snuse til de andre fagområder og få dét, du har behov for i løbet af ugen.

Du kan vælge mellem følgende workshops:

Vandring

Oplev det skønne Østjylland til fods. Indimellem vandrer vi i stilhed, så der bliver plads til sanse-indtryk og væren.

Lav en kop

Gå i keramikværkstedet og kreer din egen kop.

Funktionel træning

’Hardcore’ træning med brug af egen kropsvægt og få redskaber.

Krop og velvære

Øvelser, ”egen massage” og teknikker, der sænker arousal-niveauet.

Mindful yoga

Med fokus på kropsbevidsthed

Kroppens stress signaler

Kroppens sprog i pressede situationer. Bliv bedre til at mærke dine grænser.

Kontaktimprovisation

Kontaktimprovisation er kroppens legeplads. Den har sit udspring i improvisation mellem to eller flere ’dansere’, hvor kroppen tager føringen. Gennem tillid til fysisk impuls og sansning udvikles bevægelsen til en slags dans eller leg med kraft, flow og akrobatiske elementer. Vi arbejder alene, parvis og i grupper, hvor fællesnævneren bliver de ideer, der kommer fra kroppen.

Det store Sammensyng

Fællessang, kor og kanons for alle, der har lyst til at synge, synge, synge….

Stemmen i kroppen

Få vejrtrækningen ned i kroppen og lyden forankret i vejrtrækningen i tale og sang. For alle med nysgerrighed og lyst til at gi’ lyd.

Stemmekraft

Forbind din vejrtrækning med udtale, sproglyd og personlig fremtræden. For alle, der har nogen erfaring med mundtlig formidling – eller har haft workshop’en ’Stemmen i Kroppen’.

Slip det løs!

Leg og eksperimentér med din krop og stemme i tale, sang, rytme og improvisation. Med åbne grænser og højt til loftet!

Krop og fordybelse

Stræk, smidighed og dybdeafspænding.

Hvad siger du, krop?

Rolig, fordybende workshop om kropsbevidsthed. Hvad betyder ordet, og hvad kan en bedre kropsbevidsthed give mig? Refleksioner understøttet af kropslige øvelser og afspænding.

Yoga – Yoga – Yoga

Ud over yoga workshops i løbet af ugen er der hver dag yoga for de morgenfriske, så du kan strække dig vågen – samt aften-yoga, for dem, der vil strække sig i søvn.

Aftenmeditation

Slut dagen af med et stykke stille musik.

Øvrige undervisere:

Pernille Barbesgaard. Psykomotorisk terapeut og lærer på Odder Højskole i fagene Krop og Sundhed, Krop og Bevidsthed, Mindfulness og Yoga.

Helge Teglgaard. Højskolelærer og talepædagog. www.taleboblen.net

Human X er et krops-eksperimentarium, hvor du udfordrer dig selv fra en fysisk, psykisk og social vinkel

Dagsprogram

Søndag d. 30. juli: ankomst fra kl. 16.00

Øvrige dage:

07.30-08.00     Yoga
08.00-08.45     Morgenmad
09.00-09.30     Fællessamling
09.30-12.30     Undervisning
12.30-14.30     Frokost + pause
14.30-17.30     Undervisning
18.00-19.30     Aftensmad + pause
19.30               Fællesarrangement mm.
21.00-21.30     Yoga eller Meditation

Kaffe, te, kage og andre forfriskninger vil flyde i rigelige mængder.
Fredag aften er der festmiddag og fest.

Lørdag d. 5. august: Morgenmad 08.30-09.30, herefter afsked og afrejse.

BC7580F668094F12BF800825B467292C-2

Se skolens faciliteter

Info om priser

I prisen er inkluderet en uge på Odder Højskole med fuld kost og logi, sengelinned og håndklæder, samt undervisning, foredrag og udflugter.

Prisen omfatter ikke udgifter til eventuelle materialer og entreer.

Skolen har egen idrætshal, som kan anvendes frit. Ketsjere, bolde og egnet fodtøj må medbringes.

Pris

Enkeltv. 4000 – Dobbeltv. 3500*
Enkeltv. 3600 – Dobbeltv. 3100**
Sovesal: 2600 kr. (begrænset antal)

*Nye bygninger med toilet og bad på værelset. **Ældre bygning med bad på værelset og toilet på gangen.

Tilmeld dig vores kursus her

Kontakt os

Har du spørgsmål, eller ønsker du at høre mere om Odder Højskole?