Højsommerkursus

28. juli – 3. august 2024 (uge 31)

Sommeren er stadig på sit højeste, når vi slår dørene op for en uge med faglig og personlig forkælelse og fordybelse.

Du vælger ét af fire fag:

Friluftsliv

Keramik og Æstetik (venteliste)

Meditation og Krop

Bevægelse med bevidsthed 

At meditere, bruge kroppen, være i naturen, synge eller skabe ting i ler vækker og stimulerer sanserne. Det kræver vågenhed og opmærksomhed i krop, stemme, øje og sind.

Uanset hvilket fag du vælger at fordybe dig i, vil du lære noget om at være til stede i nuet med en større grad af sanselighed og intenst nærvær.

Fagligheden, som vi prioriterer højt på kurset, garneres med tid til dig selv i en afslappet atmosfære og krydres med masser af sang, natur, sol, vand, vind, vandring, badning, nydelse og et væld af økologiske, kulinariske oplevelser.

Velkommen til et kursus med æstetik, ro, frodighed og forkælelse samt en passende portion improvisation og vildskab!

De fire fag

Friluftsliv

Kom ud og lær naturen og dig selv bedre at kende. Gennem et alsidigt udvalg af aktiviteter får du en introduktion til at bruge dele af den danske natur i din hverdag.
Friluftsliv kan foregå i mange forskellige tempi. Nogle aktiviteter vil give adrenalin og måske endda mødet med egne grænser. Der bliver dog også plads til at reflektere over naturen, og nogle af aktiviteterne vil kræve, at du er 100% fokuseret og tilstede i nuet.
Faget kræver ingen særlige forudsætninger bortset fra lysten til at være aktiv i naturen. Vi tilpasser så vidt muligt aktiviteterne til den enkelte deltager.

Undervisere:
Emil Brøbech Jørgensen. Lærer og viceforstander på Odder Højskole. Kandidat i Idræt fra Aarhus Universitet. Har studeret friluftsliv i Norge.

Jeppe Skov Madsen. Højskolelærer og naturelsker. Bachelor i Idræt og Filosofi fra Aarhus Universitet.

Img 7045
Img 7069

Meditation og Krop

Mange tænker, at meditation og krop ikke har noget med hinanden at gøre. Men en god kontakt til den fysiske krop kan være en vej ind i meditation og nærvær. Kroppen er vores adgang til livet – den er vores fysiske fundament. Og selvom kroppen ændrer sig med alderen, har vi den med hele vejen, så det kan betale sig at passe godt på den.
Men er meditation også en vej til at passe på os selv? Og er det muligt at have meditationen med sig som en tilstand i hverdagens gøremål og i vores kontakt med andre? Så er meditation nemlig ikke kun ’øvelser på puden’, men en måde at være i livet på og noget, der rækker ud over os selv.

Med dette fokus veksles der mellem oplæg, kropslig udfoldelse, meditation og fordybelse – inde og ude. Målet er at blive klogere på, hvad meditation er for dig, og hvilken plads den skal have i din hverdag.

Underviser: Kirsten Sander Østergaard. Uddannet sang- og musikpædagog. Leder af Skolen for Krop og Bevidsthed, www.kropogbevidsthed.dk. Lærer på Odder Højskole i fagene ’Krop og Bevidsthed’, Meditation, Drømme, ’Dig og Mig’, Yoga, ’Krop og Stilhed’, Vinterbadning, ’Krop, Kost og Sanser’ samt Massage.

Bevægelse med bevidsthed

Mange forbinder bevægelse med fysisk træning og motion. Men bevægelse er meget mere end dét; det er manifestationen af at være i live med alt, hvad det indeholder. Vi vil slippe ordet ’træning’ og i stedet udforske ’bevægelse’. Det handler om at finde ud af, hvilke normer, mønstre og tabuer vi lader os styre af, når vi bevæger os i og gennem livet. På den måde bliver det lettere for os at vælge, om og af hvad vi vil lade os styre, når vi bruger vores krop.

Vi vil udforske forskellige bevægelsesformer: dans og bevægelse til musik, bevægelse i naturen, bevægelse med høj og lav intensitet, alene og sammen. Vi går til det med en legende indstilling, for i legen kan nye muligheder og perspektiver åbne sig.

Du får oplæg om kropsbevidsthed og bevægelsespsykologi, og vi fordyber os i, hvordan vi bruger, behandler og tænker om kroppen. Der er intet krav om god, fysisk form, men alvorlige skader kan gøre det vanskeligt for dig at deltage.

Underviser: Ditte Liv B. Lauridsen. Psykomotorisk terapeut og Groove dance facilitator, tidligere fitness-instruktør. Underviser til daglig på Psykomotorikuddannelsen i Randers, VIA University College.

Gæsteunderviser: Jeppe Skov Madsen. Højskolelærer og forrykt lege-ekspert. Bachelor i Idræt og Filosofi fra Aarhus Universitet.

Img 4627
Keramik 025

Keramik og Æstetik

Kom og skab udtryk i skulpturelle former eller brugsting i ler. Du får en grundig gennemgang af, hvad leret kan og kommer til at arbejde med modellering, pladeteknik og overfladebearbejdninger. I løbet af ugen laver vi små forsøg og opgaver med sanseligheden i fokus. Gennem inspirationsoplæg får du viden om ler som materiale samt en indføring i dets mange æstetiske muligheder, så du kan udforske materialet selvstændigt og følge din egen inspiration til dørs.

Vi udforsker både form, struktur og tekstur samt muligheden for at dekorere med begitning og glasurer. Sammen forvandler vi leret til keramik gennem forskellige brændeteknikker, herunder raku.

Der kræves ingen forudsætninger bortset fra lysten til at få fingrene i leret samt arbejde med form, strukturer og farver.

Materialeudgift: ca. 300,- alt efter forbrug.

Undervisere:
Amalie Vöge Jensen. Uddannet fra Det Kgl. Akademis afdeling på Bornholm (2019) og Kunsthøgskolen i Oslo (2022). Selvstændig keramisk kunstner.

Jeppe Søndergaard Hansen. Uddannet fra Det Kgl. Akademis afdeling på Bornholm (2018) og fra Det Kgl. Akademi i København (2020). Selvstændig keramisk kunstner og meddriver af det keramisk orienterede udstillingssted Peach Corner, Frederiksberg.

Workshops

Ud over dit fordybelsesfag, som du får undervisning i hver dag, kan du i løbet af ugen vælge forskellige workshops. De understøtter fordybelsesfagene, så du har mulighed for at få mere af det samme. Men du kan også vælge workshops, som giver dig et pust fra dit fordybelsesfag. På den måde kan du snuse til de andre fagområder og få de inputs, du har behov for i løbet af ugen.

Du kan vælge mellem følgende workshops:

Vandring
Oplev det skønne Østjylland til fods. Indimellem vandrer vi i stilhed, så der bliver plads til sanse-indtryk og væren.

Det store Sammensyng
Fællessang, kor og kanons for alle, der har lyst til at synge, synge, synge….

Volley
Du trænger til en pause fra dit fordybelsesfag og til bare at gå efter bolden. Her er en workshop for dig, som elsker konkurrence. Vi starter med let tekniktræning og spiller en masse kampe. Alle kan være med uanset niveau. Men vi tæller point!

Tag temperaturen
Hvordan står det til med kærlighed, glæde, mening og frihed i dit liv?
Kig dit liv efter i sømmene og få inspiration fra oplæg, kropslige øvelser og meditativ afspænding.

Haiku værksted
Kom og digt dig selv. Slip kreativiteten løs i den klassiske, poetiske haiku stil, som på forhånd giver dig en rytmisk ramme at udfolde dig i.
Det bliver smukt, skævt, sjovt og stort!

Forankret og forbundet
Hvordan er vi i sociale fællesskaber uden at miste kontakten med os selv? Få erfaring med forankring og forbundethed på en og samme tid. Dynamisk bevægelse, øvelser og refleksioner.

Dans og sans
 – en vej ind i kraftfuldhed.

Lav en kop
Gå i keramikværkstedet og kreer en klassisk raku kop.

Blid bevægelse og afspænding
Vis din krop venlighed og omsorg gennem guidede øvelser. Vi slutter med afspænding og inviterer nervesystemerne helt i ro.

Groove
En dansetime, hvor det er umuligt at gøre det forkert!
Vi bruger mange forskellige musikgenrer og dansestilarter, og jeg udstikker nogle grundbevægelser, som giver en skøn følelse af fællesskab. Men hele vejen igennem gælder grundreglen: Du gør det på DIN måde!
Sved på panden og fysisk træning på en sjov og anderledes måde.

Kroppen som navigationsredskab
Din krop er klog og klar i mælet, hvis du formår at lytte til den. Workshoppen giver dig enkle redskaber til at undersøge, hvordan du kan sanse og handle på kroppens fortællinger.

Stemmekraft
Forbind din vejrtrækning med udtale, sproglyd og personlig fremtræden. For alle, der har nogen erfaring med mundtlig formidling – eller har haft workshoppen ’Stemme-Yoga’.

Kontakt Impro
Vi leger med kraft og flow og kommer hinanden ved uden ordets indblanding. Vi vil interagere på en måde, der øger din kropslige bevidsthed og flytter grænser. Men vigtigst af alt skal vi have det sjovt!

Forrykt leg
Kan vi lege som voksne? Kan vi lege lidt med livet – os, der måske har styr på det hele, har fået tingene sat i bås og ved, hvad vi vil og ikke vil? Dette er ikke for alle. Slet ikke. Kun for de forrykte, som tør at famle og våge sig ud i tågen.

Aftenmeditation
Slut dagen af med et stykke stille musik.

Øvrige undervisere på Højsommerkursus:

Manja Harsted Flammild. Psykomotorisk terapeut m. master i Idræt og Velfærd. Studievejleder og underviser på Psykomotorikuddannelsen, VIA.

Helge Teglgaard. Højskolelærer og talepædagog. www.taleboblen.net

 

Dagsprogram

Søndag d. 28. juli: ankomst fra kl. 15.00 – 17.00

Øvrige dage:

Kaffe, te, kage og andre forfriskninger vil flyde i rigelige mængder.

Fredag aften er der festmiddag og fest.

Lørdag d. 3. august:
Morgenmad 08.30-09.30, herefter afsked og afrejse.

Dsc 0282

Se skolens faciliteter

Info om priser

I prisen er inkluderet en uge på Odder Højskole med fuld kost og logi, sengelinned og håndklæder, samt undervisning, foredrag og udflugter.

Prisen omfatter ikke udgifter til eventuelle materialer og entreer.

Skolen har egen idrætshal, som kan anvendes frit. Ketsjere, bolde og egnet fodtøj må medbringes.

Priser 2024

Enkeltv. 5200 kr. – Dobbeltv. 4400 kr.*
Enkeltv. 4800 kr. – Dobbeltv. 4000 kr.**
Sovesal: 3300 kr. – Dagelev: 3080 kr.

*Nye bygninger med toilet og bad på værelset. **Ældre bygning med bad på værelset og toilet på gangen.

Tilmeld dig vores kursus her

Kontakt os

Har du spørgsmål, eller ønsker du at høre mere om Odder Højskole?

X