Highlander Folk School modtager Den gyldne Grundtvig 2019

 In Education

For første gang nogensinde tildeles Odder Højskoles kulturpris, Den gyldne Grundtvig, til en organisation uden for Danmark. Det sker, når vi den 25. marts næste år, overrækker prisen til Highlander Folk School i Tennessee, der siden grundlæggelsen i 1932 har arbejdet med social retfærdighed og demokratisk dannelse, og som i alle årene har været stærkt inspireret af Danmark og Grundtvig.

Grundtvig og Barack Obama

Da den amerikanske præsident, Barack Obama, i 2016 i en tale slog fast, at han aldrig var blevet præsident uden Grundtvig og dennes betydning for den amerikanske borgerrettighedsbevægelse, så vakte det stor forbløffelse. For hvad er forbindelsen mellem Grundtvig og en amerikansk bevægelse, der for alvor tog fart efter anden verdenskrig? Spørger man Obama, er svaret: Highlander Folk School, som er årets modtager af Den gyldne Grundtvig.

Highlander Folk School: Folkehøjskole i Tennessee

Highlander Folk School blev grundlagt tilbage i 1932 i Tennessee af aktivisten Myles Horton efter, at han havde besøgt en lang række folkehøjskoler i Danmark. Han var highlander’s første forstander, og han lagde – som de danske folkehøjskoler – vægt på eksamensfrihed, samværet mellem lærere og elever og kostskoleformen. Og da han i 1935 giftede sig med Zilphia May Johnson, blev der indført fællessang og musik på skolen.

Oprindeligt havde Highlander Folk School fokus på at uddanne og organisere den amerikanske arbejderklasse, men efter anden verdenskrig blev den en væsentlig del af den borgerrettighedskamp, som fik Barack Obama til at skabe forbindelsen mellem ham og Grundtvig.  Skolen begyndte at beskæftige sig med borgerettigheder og satte sig op mod den udbredte segregation i sydstaterne. Blandt mange kendte borgerrettighedsforkæmpere, der har haft deres gang på Highlander Folk School er Martin Luther King og Rosa Parks.

En ny social dagsorden: Klima og LGTB

Op igennem halvfjerserne begyndte Highlander at tage hul på miljøspørgsmål og i de senere årtier har Highlander været stærkt optaget af klimaspørgsmål både lokalt og internationalt. Skolens udgangspunkt er dog stadig social lighed og borgerrettigheder, og derfor har problematikker omkring LGTB og immigranter og fattige hvide borgere været stærke fokuspunkter siden årtusindeskiftet. Vigtigst er dog stadig den demokratiske dannelse og forsøget på at klæde alle – uanset baggrund – på til at deltage i demokratiet. At give alle modet til at tage ordet i munden og stå fast ved den demokratiske ret til at ytre sig.

Demokratisk dannelse i fare: Brandattentat i foråret

Kampen for demokratisk dannelse og deltagelse vækker dog stadig stærke følelser i Tennessee. I marts i år mødte Highlander endnu engang modstand, da en påsat brand ødelagde en kontorbygning og årtiers historiske dokumenter om borgerrettighedsbevægelsen gik tabt. Der var i den forbindelse sprayet nazistisk graffiti flere steder på skolens grund.  Attentatet i foråret var endnu en påmindelse om, at kampen for demokratiske rettigheder og social retfærdighed stadig er aktuel.

Første organisation, der modtager Den gyldne Grundtvig

Udover at være den første internationale modtager af Odder Højskoles kulturpris, så er Highlander også den første organisation, der modtager prisen.

”Det har sådan set altid været en del af prisens fundats, at den kunne gives til organisationer i stedet for enkeltpersoner, men det er først i år, at vi har fundet den helt rette organisation. Highlander rammer simpelthen fuld plade i forhold til vores fundats”, siger formand for priskomiteen, Bo Klindt Poulsen.

2019-prisen overrækkes i 2020

Hvis man er bekendt med Den gyldne Grundtvig, ved man, at prisen altid overrækkes i starten af november, men i år har det ikke været muligt at efterleve traditionen.

”Der har været lidt logistiske vanskeligheder, som betyder, at vi først overrækker 2019-prisen den 25 marts næste år. Men så får vi til gengæld også besøg i Odder af både Allyn Maxfield-Steele og Ash-Lee Woodard Hendersen, der leder skolen, og jeg vil godt garantere, at det bliver en medrivende, fantastisk aften”, siger medlem af komiteen, Heino Holst Hansen, der samtidig understreger, at prisen herefter igen vil blive uddelt i november.

Men du kan allerede nu sætte et stort kryds ud for den 25. marts 2020. Det bliver en helt særlig aften på Odder Højskole.

Den gyldne Grundtvig til Highlander Folk School

Du kan læse meget mere om Highlander på skolens egen hjemmeside.

Der kommer meget mere om Highlander i løbet af vinteren og foråret.

Du kan finde fundatsen bag Den gyldne Grundtvig og se de tidligere vindere her.

 

Kontakt os

Har du spørgsmål, eller ønsker du at høre mere om Odder Højskole?

X