KunstHåndVærk

30. juni – 6. juli 2024 (uge 27)
En uge med alt det hænder kan

På sommerkurset KunstHåndVærk vælger du et af fire fag:

MadVærk

Tegning

TræVærk

Keramik (Venteliste)

Herudover kan du deltage i inspirerende workshops, hvor du møder en række gæstelærere, som giver dig smagsprøver på anderledes kunsthåndværk, som vi tror, at du ikke har prøvet før.

På KunstHåndværk dyrker vi alt det, vores hænder kan frembringe – derfor Håndværk, vi lader os ikke begrænse af nytteværdier, men søger det smukke og sanselige – derfor Kunst. KunstHåndværk er en sommeruge, hvor vi boltrer os i kreative, håndgribelige processer, og hvor enhver – begynder og rutineret – kan blive bedre til sit håndværk eller blive inspireret til at gå i gang med en ny, livslang syssel.

KunstHåndVærk kræver inspiration og kunnen, hjerte og hånd, og når det virker allerbedst får du en pause både for og fra dig selv. Magiske øjeblikke opstår, når du fortaber dig i materialet, i træets struktur, lerets formbarhed eller brændenældens stikkende smag.

Vores ambitionen er, at du efter kurset ikke kun får lettere ved at integrere KunstHåndVærk i din hverdag, men at du også har fået inspiration til nye områder, hvor dine hænder kan gøre dig gavn og skabe oplevelser med æstetisk værdi.

Vi glæder os til at arbejde sammen med dig på Odder Højskole!

De fire fag på KunstHåndVærk

MadVærk

MadVærk er et udendørs eksperimentarium, hvor vi undersøger de smage, der findes overalt omkring os. Vi høster og sanker fra et regenerativt gartneri og fra Odders natur, og vi bruger Højskolens egen have som stedet, hvor vi skaber store smage i fine retter.

Vi tilbereder over brænde, kul og gas og i en pizzaovn, som vi selvfølgelig selv bygger. Udendørs mad er mere end en dejlig varm suppe – udemad kan også være ambitiøs madkunst.

I MadVærk lærer du at improvisere over gode grundopskrifter, du får vækket dine smagsløg og sanser, når vi tilfører blomster og urter til bruschettaen og laver brød og søde sager. Du lærer at arbejde med maden, så den holder hele vejen fra jord til bord. Du får inspiration og en række redskaber, så du kan eksperimentere og arbejde videre i dit eget køkken, hvad enten det er ude eller inde.

Medbring gerne gode udesko, vi har kedeldragter og forklæder.

Underviser: Hanne Krogh. Odder Højskoles lækkerbisken af en køkkenchef.

Madskole

Tegning

Lille og snirklet, bred og elegant, stejl eller liggende. Vores håndskrift er dybt personlig og individuel.

Tegning er et anderledes skriftsprog, men et lige så unikt aftryk af vores personlighed. At tegne handler om at se. At forstå det vi ser, og at beskrive det i et system af linier, punkter og flader. Som bogstaver, ord og tegn.

Det tegnsprog skal vi udvide og udvikle, mens vi tegner og tegner, og fordyber os i smukke former, fra mælkekarton og træstub, til selvportræt og landskab.

Styrken i tegning er enkelheden. Der behøves ingen særlige avancerede teknikker, motorikker eller intellektuelt overskud. Koncentration og nærvær er det aller vigtigste.

Underviser: Mogens Kæseler. Odder Højskoles største poet med blyant, klaverspil og ord.

TræVærk

I TræVærk lærer du træet at kende. Vi borer os helt ind i træets materiale, og afdækker det som både natur og struktur.

Du lærer at tænke tredimensionelt, når du skal planlægge en byggeproces, og undervejs udfordrer du din indre handyman, når der skal måles op, planlægges og løses fejl, og når der fx skal samles uden brug af skruer. Træ er verdens ældste byggemateriale, og du lærer, hvordan man kan bruge det på både dine og træets egne betingelser.

I løbet af ugen går vi sammen om et større byggeprojekt, når vi opfører et shelter på skolen, og når du forlader os, er du klar til at opføre dit eget shelter derhjemme eller kaste dig ud i helt andre byggeprojekter med TræVærk i centrum. Fra større byggeprojekter til bæredygtige restaureringer. Vi arbejder med derfor primært med bæredygtige materialer.

Underviser: Jens Hyldegaard. Arkitekt og tømrer og medstifter af det kreative byggefællesskab, Detours i Aarhus.

Keramik (Venteliste)

Vi går nysgerrigt til værks og til leret, og fokuserer både på kunst og håndværk, når vi omdanner det bløde materiale til skulpturelle udtryksformer eller skønne brugsting. Via forskellige forsøg gør vi den kreative proces til vores primære fokus. Vi tager udgangspunkt i modelleringsteknikker og undersøger herigennem lerets indbyggede muligheder.

I løbet af ugen får du hjælp til, hvordan du bedst lader din indledende inspiration komme til personlige udtryk i leret, og du kommer til at arbejde med tekstur og overflader og deres indvirkning på glasuren. Herudover indgår der simple glasureksperimenter på kurset.

Underviser: Mette Mops, se nærmere på mopskeramik.

Hverdag på KunstHåndVærk

 

Vi byder jer velkomne søndag den 30. juni mellem 15 – 17.

I ankommer og får jeres værelser, og vi spiser sammen og har en lille samling i skolens foredragssal.

Hver morgen i ugen har vi morgensamling i skolens foredragssal. Ingen højskole uden sang og gode historier.

Herefter går vi i gang med hænderne! Ved tilmelding vælger du et af vores fire fag, som du kommer til at arbejde med hver dag.

Mandag, tirsdag og onsdag eftermiddag har vi arrangeret work shops i en stribe andre grene af kunsthåndværket. Dem skriver du dig på, når du er på skolen. Det er frivilligt, om du vil deltage i ugens work shops.

Om aftenerne er der lagt op til samtale, forsøg, grin og snak – og meget gerne musik.

Alle aktiviteterne afbrydes af mad fra vores fantastiske køkken. Vi har ingen mærker, men serverer mad, der fortrinsvis er økologisk og med masser af grønt. Du kan angive i din tilmelding, om du har særlige behov vedrørende diæt.

Workshops & arrangementer

Eftermiddage og aftener byder på work shops og anden dejlig adspredelse. Du kan blandt andet deltage i en work shop med Broderisten alias Trine Runge Jessen og få en fortælling om hendes Badass Broderi – og også et lille broderikit. Du kan lære meget mere om urternes helbredende kraft sammen med herbalist og phytoterapeut, Line Hassall alias herbalist_line.  Mandag eftermiddag er Line guide i naturens medicin, mens hun mandag aften tager os med i Nordens største økologiske besøgs- og demonstrationshave, Økologiens Havei Odder. Her giver Line dig et helt konkret indblik i urternes historie, når vi sammen går på jagt efter de velholdte gamle urter i den smukke have. Vidste du at hørfrø og lidt farve bliver til den bedste linoliemaling – den tese kan du afprøve sammen med Christian Østergaard. Eller måske vil du en tur i skoven ved skolen og finde et egnet stykke træ, som kan forvandles til en ske – under kyndig vejledning af Nikolaj Kirk (som er tømrer, ikke kok). Eller har du altid drømt om at lege endnu mere med materiale og struktur i strik, så kommer Vithardt Villumsen og fortæller og lader os prøve kræfter med sine strik designs.

Aftenerne byder på foredrag og forsøg, samtaler og nysgerrighed. Torsdag aften skal vi opleve Else Mathiassen og Klezmerduo i forestillingen ”Min elskede skal komme til min have”. Måske får vi lejlighed til at røre fødderne sammen?

Fredag er der fremvisning og fest!

Line Hassall

Økologiens Have i Odder

Se skolens faciliteter

Info om priser

I prisen er inkluderet en uge på Odder Højskole med fuld kost og logi, sengelinned og håndklæder, samt undervisning og foredrag.

Prisen omfatter ikke udgifter til eventuelle materialer.

Skolen har egen idrætshal og fitnesslokale, som kan anvendes frit. Husk blot passende tøj.

Priser 2024

Enkeltv. 5200 kr. – Dobbeltv. 4400 kr.*
Enkeltv. 4800 kr. – Dobbeltv. 4000 kr.**
Sovesal: 3300 kr. – Dagelev: 3080 kr.

*Nye bygninger med toilet og bad på værelset. **Ældre bygning med bad på værelset og toilet på gangen.

Tilmeld dig vores kursus her

Kontakt os

Har du spørgsmål, eller ønsker du at høre mere om Odder Højskole?

X