Du er færdig med det der højskolepis nu, ikk?

 In art, film

Efter i årtier at have instrueret nogle af Danmarks dygtigste skuespillere og samtidig undervist Danmarks bedste højskoleelever, har vores lærer i film og skuespil, Morten Lundgaard, nu udfordret sig selv maksimalt. For hvad sker der, når han pludselig selv er den, der bliver filmet, og selv er den publikums øjne hviler på? Det får han og vi svar på, når han debuterer som filmskuespiller i Kasper Runes ”Idioten”, som i dag har Danmarkspremiere i biografer over hele landet.

Skuespil handler om mod og om at turde fortabe sig. Og for Morten indebar det at tage skridtet fra instruktør til skuespiller et voldsomt kontroltab. Og derfor blev det da også i starten, hvad han med et grin kalder for ”seriøst forfærdeligt”:

“Ja lige i starten var det. Men samtidig var det jo skide sjovt at lave. Det som jeg brugte mest tid på de første par dage var at omstille mig, Jeg kiggede simpelthen alt for meget rundt på de andre i starten og bedømte skuespilpræstationerne, inklusiv min egen som derfor var dårlig. Og lige præcis de scener, hvor jeg tænkte det, eller hvor jeg ikke rigtig var til stede i det, er heldigvis heller ikke kommet med i filmen.”

At fortabe sig i skuespil

For Morten giver oplevelsen som skuespiller et perspektiv, som han fremover er sikker på vil influere på rollen som både instruktør og underviser. Ikke som en konkret ny tilgang, men som et udvidet og decideret kropsligt perspektiv på, hvad skuespil indebærer for skuespillerne.

“Altså nu kan jeg jo helt alvorligt sige, at jeg har prøvet at være på den anden side.Det er svært at konkretisere, hvad det præcist vil betyde, men det er helt klart et udvidelse af mit perspektiv, at jeg har prøvet det på egen krop. Der er i hvert fald flere af de ting, som eleverne fortæller om deres oplevelser, som jeg nu kan genkende. De siger fx det med, at de føler, at de har forladt deres kroppe, når de har haft premierer her på højskolen. Altså at så er der pludselig gået halvanden time, og adrenalinen pumper rundt, og de kan ikke huske hvad der er sket.

“Sådan havde jeg det fx i en slagsmålsscene i filmen. Altså jeg kan godt huske, at jeg blev optaget, men jeg aner ikke, hvad der foregik. Jeg kan huske, at der var en, der sagde ”cut”, og at der så var en anden, der holdt min hånd, fordi jeg var stadigvæk på vej til at smadre ham, der lå nedenunder mig. Der var jeg jo in the zone, og det har jeg ikke prøvet før. Altså hvor kraftfuldt den fortabelse i skuespillet kan være. At den kan være så kraftfuld, at man simpelthen glemmer, at man spiller.”

Nervøsitet som medspiller

Et andet perspektiv Morten fremhæver, at oplevelsen som skuespiller har givet ham, handler om nervøsitet.

“Det er ikke fordi jeg normalt negligerer nervøsiteten hos eleverne, tværtimod. Men jeg har tit tænkt, at det er noget pjat, når de bliver ved med at være nervøse. Men det forstår jeg fuldstændigt nu. Fordi der stod jo tyve mænd og kiggede på mig, og når jeg lavede en fejl, så kostede det x antal kroner. Der var fx et skud i filmen med en kran, der kostede rigtigt mange penge, og hvor jeg skulle levere replikken på det helt rigtige tidspunkt. Der var jeg ikke skuespiller, der blev jeg Morten Lundgaard, der skulle sige replikken på det helt rigtige tidspunkt, og der kunne jeg mærke, at her kan jeg ikke spille, her er jeg ikke skuespiller, her er jeg bare nødt til at sige det. Jeg kunne ikke være i det. Jeg var alt for nervøs, det kostede alt for mange penge og jeg fuckede det op to gange. Og den følelse giver mig jo et indblik i, hvad skuespillerne oplever. Et indblik i nervøsitet, som jeg ikke helt kendte før. Så selvom jeg ikke kan sige helt konkret, hvordan, så er jeg sikker på, at jeg bliver en bedre højskolelærer. Jeg tror altid på at et større perspektiv på ens fag, giver noget godt til eleverne.”

Er det slut med det der højskolepis?

I ”Idioten” spiller Morten storebroren, Anders, til hovedkarakteren, Tobias (spillet af Jacob Skyggebjerg). Filmen starter med en teaterpremiere på en højskole, hvor Tobias har hovedrollen, og i øvrigt er omgivet af en række tidligere skuespilelever fra Odder Højskole. Storebroren er ikke imponeret over hverken teater eller højskole, og derfor lyder Mortens allerførste replik i filmen ”Nu er du er færdig med det der højskolepis, ikk?”, og det er jo et spørgsmål vi snildt kan stille videre til Morten selv. Vil han skifte morgensamlinger i Odder ud med glamour i Hollywood:

”Haha. Nej, jeg er bestemt ikke færdig med højskolen, men det er jo det, der er det vildeste ved skuespil. At man skal sætte sig ind i en persons tanker, der ikke harmonerer med dine egne. Jeg spiller en storebror, der ikke fatter, hvorfor hans lillebror gider det der teater, og det der højskolepis. Som overhovedet ikke kan se værdien af det. Og det er jo ret sundt, når man som jeg har viet det meste af mit liv til netop teater og højskole. At skulle tvinges til at se det udefra eller nedefra eller oppefra alt efter perspektiv. Og fra de vinkler kan både højskole og teater jo godt tage sig lidt indforstået eller småt ud. Og det er et sundt perspektiv at have med, når man som jeg absolut slet, slet ikke er færdig med det der højskolepis. Jeg ved jo, hvad både teater og højskole kan gøre ved mennesker ligegyldigt, hvad de har med sig, eller hvor de kommer fra. Jeg ved, at teater og højskoler er alt andet end småt, men det udvider mit perspektiv at skulle betragte begge dele med kritiske øjne.”

”Idioten” er fremragende socialrealisme

”Idioten” er uden tvivl en film, der betragter Danmark med kritiske øjne. En film, der gerne vil fokusere på en del af Danmark, der ikke altid er til stede i de mange samtalekøkkener, som dominerer ikke bare dansk film, men hele den danske medievirkelighed. Af pressemeddelelsen fremgår det, at filmen vil sætte ”fokus på det ikke privilegerede menneske og få os alle sammen til at reflektere og nuancere vores måder at opfatte hinanden på som mennesker. Samtidig er ’Idioten’ en fortælling om social og statslig magtanvendelse overfor mennesker, der ikke passer ind i de forestillinger, som omgivelser og staten har på deres vegne og ikke mindst den måde, vi holder hinanden nede på ved at sætte mennesker i kasser.”

De første anmeldelser tyder på, at ambitionen med filmen er lykkedes. Information betegner således filmen som ”fremragende socialrealisme”, mens Weekendavisen kalder den ”en af årets stærkeste danske film” og Soundvenue i sin fem-stjernede anmeldelse konstaterer, at ”man mærker smerten i hver eneste scene af sørgmodig dansk underklassefilm”.

Hvis du vil opleve Mortens skuespildebut som den højskolehadende Anders, så er der Danmarkspremiere på ”Idioten” over hele landet i dag, og hvis du vil opleve Morten som højskoleelskende underviser i film og skuespil, ja så kan du jo tilmelde dig et ophold på Odder Højskole.

Trailer til Idioten

Morten Lundgaard debuterer som skuespiller i filmen Idioten

Kontakt os

Har du spørgsmål, eller ønsker du at høre mere om Odder Højskole?

X