Sabaah modtager Den gyldne Grundtvig 2020

In Education, Lifestyle

Årets modtager af Odder Højskoles kulturpris ”Den gyldne Grundtvig” er foreningen Sabaah, der siden 2006 med udgangspunkt i frivillighed og fællesskab har arbejdet for at forbedre forholdene for LGTB+-personer med minoritetsetnisk baggrund. Det gør de først og fremmest gennem møder med ligesindede, samtalegrupper, forældrenetværk, besøg på skoler og rådgivning. Det er deres evne til at give mod til at være den, man er, som giver Sabaah Den gyldne Grundtvig.

Formand for komiteen bag prisen, Bo Klindt Poulsen, er imponeret af foreningen og specielt de arbejdsmetoder, foreningen bruger for at fremme sit formål.

”Sabaah er et glimrende eksempel på, hvad det betyder at arrangere sig og skabe fællesskaber. De arbejder for at løse problemer gennem fællesskab, samtale og oplysning. Deres arbejdsmetoder kan næsten ikke være mere højskoleagtige, og den betydning, de har for deres målgruppe, er i den grad værd at prise.”

Bo Klindt Poulsen nævner endvidere, at højskolens motto “Bliv den du er” har været specielt udslagsgivende for årets valg af prismodtager.

“Det kan være svært nok for højskoleelever på et langt kursus at finde ud af, hvem de er, men har man både minoritetsbaggrund og finder ud af, at man er LGTB+-person, så er man på en måde en dobbelt minoritet. Endda på en måde, hvor de to identiteter ofte kolliderer på baggrund af manglende åbenhed om seksualitet, pres fra religion, kultur, familie og omgangskreds.”.

Medlem af priskomiteen og funktionel leder på Odder Højskole, Heino Holst Hansen, supplerer:

“I priskomiteen vil vi gerne understøtte den identitetsdebat, som foregår særligt kraftigt blandt unge for tiden. Sabaahs frivillige arbejde er et fornemt eksempel på, hvordan man gennem trygge, fysiske møder, kan mindske de afstande og fordomme, der er mellem mennesker, og hjælpe unge med at blive dem, de er. Og det er jo sådan set højskolens tilgang til identitet. At vi bliver dem vi er og forløser vores potentialer gennem møder med andre mennesker. Det er den måde, Sabaah skaber forskel på. Derfor har vi valgt Sabaah”.

Forfatteren, Ahmad Mahmoud, modtager prisen på Sabaahs vegne

Forfatter og debattør, Ahmad Mahmoud (som holder flaget på ovenstående billede), kommer til Odder og modtager prisen på vegne af Sabaah. Han er kendt for selvbiografien “Sort land: fortællinger fra ghettoen”, der beretter om tæsk i hverdagen, koranskoler, arrangerede ægteskaber, bander og fastlåste kønsrollemønstre i parallelsamfundet.

Han har fortalt åbent om, hvordan hans familie ikke har villet acceptere hans homoseksualitet, og at de mener, at han vil “brænde i helvede pga sin seksualitet“. Ahmad Mahmoud har også været del af TV2’s serie “Tvivlen”, som du kan se her.

21 år med Den gyldne Grundtvig

Den gyldne Grundtvig er blevet uddelt siden 1999. Tidligere prismodtagere tæller bl.a. navne som Benny Andersen, Anne Linnet, Jacob Mchangama, Line Knutzon, Martin Krasnik, Kirsten Birgit Schiøtz Kretz Hørsholm og Outlandish.

Overrækkelsen af årets pris til Sabaah finder sted den. 25. november kl. 19:30.

Pga. COVID-restriktionerne er det desværre ikke muligt at have gæster til arrangementet. Til gengæld vil overrækkelsen og Bo Klindt Poulsens begrundelse til prismodtageren blive sendt live på Odder Højskoles Facebook.

Hovedsponsor på prisen er arkitektfirmaet Hune & Elkjær

Med prisen følger 10.000 kr. + et kunstværk af højskolens keramiker, Jakob Stig Isaksen.

Du kan læse mere om Sabaah og foreningens arbejder her.

Du kan læse mere om prisens fundats og tidligere modtagere her.

Den gyldne Grundtvig 2020