Odder Højskole går ØkoX

In Education, Health

Det er ikke nogen nyhed, at Odder Højskole har stort fokus på bæredygtighed, sundhed og mad. Men nu sætter vi endnu mere fokus på dette i faget ØkoX. Denne gang bliver det med endnu mere fokus på sammenspillet mellem bæredygtighed og økologi. Det bliver et fag, hvor eleverne får mulighed for at indsamle, tilberede og servere mad, der ellers ville gå til spilde.

Bæredygtighed og økologi hånd-i-hånd

Faget kommer til at ligge i den første ø-uge i efteråret, og det bliver tidligere leder af køkkenet på Odder Højskole, Hanne Krogh, der skal stå i spidsen for faget.

Vi har altid den bæredygtige tanke i baghovedet, når vi laver mad på højskolen. Derfor er det helt oplagt, at vi nu sætter endnu større fokus på både bæredygtighed og økologi i ØkoX. I efteråret havde vi stor succes med at indsamle mad fra bl.a. butikker, der havde mad i overskud. Den mad tilberedte og serverede vi gratis inde i Aarhus, og det fik enormt god respons fra folk. Så nu prøver vi at kombinere det med et økologisk twist oveni.

Vi skralder på en masse måder

Skraldekonceptet betyder ikke nødvendigvis, at man skal stå i en affaldscontainer i tusmørke og grave dybt blandt en masse affald for at finde mad.

Vi prøver lidt at gøre op med det her negative syn på at skralde. For vi ”skralder” i alle mulige afskygninger. Eksempelvis har vi planer om at stemme dørklokker rundt omkring i Odder for at høre folk, om de har mad i overskud, som de har til hensigt at smide ud. Eller hvis folk har frugttræer i haven, vil vi også tilbyde at samle de grimme frugter sammen og bruge i vores madlavning. Vi har også altid haft et rigtig godt samarbejde med Økologiens Have her i Odder, hvor vi har høstet en masse økologiske urter, frugter og grøntsager. Så det handler i virkeligheden om den her overskudspointe. ”Hvad I ikke når at bruge, kan vi så i stedet bruge.”

Kom og få et gratis måltid

Økologiens Have i Odder bliver basen for faget i denne uge. Herfra vil eleverne både indsamle de økologiske råvarer, som bliver dyrket i haven. Desuden bliver det også stedet, hvor man kan komme forbi til et lækkert og bæredygtigt måltid, når vi nærmer os ø-ugen.

Til efteråret får alle mad-fagene deres helt egen skole på linje med de allerede eksisterende otte. Så følg med på vores hjemmeside samt Facebook og Instagram.