Seniorkursus

19. juni – 25. juni 2022 (uge 25)

 

Boblende livsglæde!

Dette er egentlig overskriften på alt det, Odder Højskole laver. Hos os fyldes du med ny energi, og livsglæden og livsmodet blomstrer i fællesskabet. Vi har en lang tradition for at lave seniorkursus, og vi sørger altid for, at der er nyt både at se og høre.

Nyd at lære!

Vi giver dig input til hoved, krop og hjerte og sætter en ære i at lære dig nyt, mens du nyder det. Vi vil på morgensamlinger, egnsture, heldagsturen og aftenforedrag fortælle om mangt og meget. Danmarkshistorie, egnshistorie, gode historier. Du hører om personer, som har gjort meget for danskernes livsglæde, og om sange fra højskolesangbogen, som vi synger rigtigt mange af. Derudover kan du vælge ét af fire valgtilbud.

Lær at nyde!

Måske er du allerede god til at nyde livet. Alligevel har vi en intention om, at du nyder livet endnu mere på Odder Højskole. Vores køkken serverer morgen, middag og aften dejlig og varieret mad. Derudover arrangerer vi koncerter for dig, hvor du bare skal læne dig tilbage og nyde musikken. Vi kører dig rundt i den smukke egn omkring Odder. Vi sørger kort og godt for, at alt er ordnet, og du blot skal nyde dit seniorkursus. Vi glæder os til at møde dig og alle de andre! Vi forventer af dig, at du kommer med det bedste humør, du har, og med lyst til at blive undervist og forkælet på Odder Højskole.

Jeg glæder mig sammen med medarbejderne til at byde dig velkommen på kurset.

Med venlig hilsen

Søren Winther Larsen
Kursusleder og forstander

Ugens program

Vores seniorkursus er lavet således, at vi hver dag får fælles oplevelser. Efter morgenmaden er der morgensamling klokken 8.30, hvorefter vi hver formiddag på nær fredag kører ud i egnen omkring Odder. Til egnen omkring Odder regner vi også Samsø, som vi skal besøge på en heldagstur om torsdagen. Der vi være undervisning i valgtilbud mandag, tirsdag og onsdag om eftermiddagen og fredag om formiddagen. Hver aften vil vi også afslutte aftenen sammen med aftenkaffe, te, kage og naturligvis aftensang.

Beskrivelse af de enkelte dage på seniorkursus

Mandag den 20. juni

Mandag går ekskursionen rundt i Odder by og egnen omkring Odder. Vi skal høre om en kommune i udvikling, se nogle af de nye kvarterer, som er skudt op men også rundt og kigge på nogle af de herregårde, som er så karakteristiske for egnen. Og så skal vi naturligvis nyde den meget smukke natur. Om eftermiddagen er der undervisning i det valgtilbud, I har valgt.

Om aftenen ser vi på citaternes fascinerende fortællinger. Berømte citater har det med at dukke op i mange forskellige sammenhænge. De bruges af politikere, talere, forfattere, sangskrivere og alle os andre. Sammen med journalist Peder Rasmussen, dykker vi ned i disse berømte, falske og sjove citater, og ser på historierne og anekdoterne bag.

Tirsdag den 21. juni

Tirsdag kører vi efter morgensamlingen langs kysten nordpå mod Aarhus for at besøge det meget imponerede, nye Moesgaard Museum. Museet, som er tegnet af Henning Larsen, er i sig selv en arkitektonisk perle. I museet er der meget imponerende arkæologiske og etnografiske udstillinger i verdensklasse og formidlet på en helt utrolig måde. Om eftermiddagen er der undervisning i det valgtilbud, I har valgt.

Aftenen vil vi traditionen tro nyde på herregården Østergård, hvor Mette Bjerglund åbner dørene til sin imponerende bolig. På Østergård skal vi høre en klassisk koncert, og vi får også kaffe, te og kage på herregården.

Onsdag den 22. juni

Onsdag kører vi igen ud i den dejlige natur omkring Odder by. Vi skal blandt andet ud på den idylliske Alrø, hvor der er en vidunderlig udsigt over Horsens Fjord. Om eftermiddagen er der undervisning i det valgtilbud, I har valgt.

Om aftenen holder vi kombineret vin- og sangaften. Der vil blive prøvesmagning på noget god vin. Vi vil også synge sange fra Højskolesangbogen. Her vil forstander Søren Winther Larsen fortælle om sangene – både de gamle, og nogle af de nye, som er kommet med i den ny udgave af Højskolesangbogen.

Torsdag den 23. juni

Heldagsturen torsdag går til Samsø, den fantastiske og meget smukke solskinsø. Her vil Ole Kæmpe, som er indfødt samsing, tidligere højskoleforstander og en utrolig fortæller, guide os rundt på Øen. I får fortællinger om historien, naturen, afgrøderne og generelt om et moderne liv på en Ø. Selvfølgelig skal vi også høre og se noget om det verdensberømte projekt, Energi Ø Samsø. Vi kommer til at se og besøge nogle af de mest pittoreske steder på Samsø, og dem er der uendelig mange af. Tranebjerg, Ballen, Sælvig bugten, Langør og én af Europas smukkeste landsbyer, Nordby. Arter vejret sig, skal vi også op og se den allernordligste spids, nemlig Issehoved.

Vores frokost spiser vi i Besser Forsamlingshus. Først på aftenen vender vi tilbage til et let måltid på Højskolen, hvorefter vi fejrer Sankt Hans med et lille bål og aftensang.

Fredag den 24. juni

Fredag bytter vi lidt rundt, således at vi har vores valgtilbud om formiddagen.

Om eftermiddagen har vi tre tilbud.

  1. Besøg i Odder valgmenighed, som er nabo til og historisk forbundet med Odder Højskole.
  2. Besøg i Nordeuropas største økologiske udstillingshave ”Økologiens Have”
  3. Besøg på det lokale museum ”Odder Museum”.

Fredag aften slutter vi af med en tre-retters middag samt festlige indslag.

Lørdag den 25. juni

Lørdag afslutter vi kurset med morgenmad og en kort morgensamling, hvorefter vi siger farvel og tak for denne gang – og måske på gensyn.

Valgtilbud

Man har det samme valgtilbud alle fire gange i løbet af vores seniorkursus.

Krop og bevidsthed

Kroppen er klog. Den taler til os hele tiden. Hvis vi lytter efter, fortæller den os, hvordan vi kan passe bedre på os selv. Forholdet til vores krop ændrer sig måske nok i løbet af livet, men kroppen har vi med hele vejen igennem, og det kan betale sig at stå på god fod med den.
En god kontakt til den fysiske krop giver mere nærvær. Og kropsligt nærvær er nødvendigt, hvis vi skal bruge vores energi på en hensigtsmæssig måde.

For måske kører tankerne i ring, følelserne undertrykkes, eller emotioner og bekymringer løber af med os – og det tapper for energi.
Vi vil undersøge balancen mellem ’væren’ og ’gøren’ og få krop, åndedræt og sanser til at samarbejde. Vi skal både bevæge os og være stille. Vi laver enkle, kropslige, legende og meditative øvelser, som du kan arbejde videre med derhjemme.

Du kan læse mere om Odder Højskoles Skole for Krop og Bevidsthed her.

Kirsten Sander Østergaard, højskolelærer

Litteratur og fællessang

Her kan du blive oplyst og få inspiration til nye læseoplevelser, når litteraturen møder naturen, musikken, kunsten og Grundtvig. Kom med rundt blandt bøger og forfattere, der morer, rører, ryster, provokerer eller maner til eftertanke og selvransagelse. Du kan både få genopfrisket gamle klassikere og holde dig opdateret på tidens nye tendenser. Du vil få et indblik i både romaner, novellesamlinger samt den poetiske verden. Højskolesangbogen er en af vores helt store samlinger af dansk og nordisk poesi, så den vil vi bruge flittigt.

Du behøver ikke at være den store læser for at være med, men hvis du har en yndlingsbog, så tag den endelig med og fortæl os hvorfor den netop er den bog, du elsker!

Charlotte Kastbjerg, højskolelærer

Kunst og musik

Vi skal på tidsrejse til spændende steder i kunsthistorien og indfange stemningen og tankerne bag forskellige tiders kunst, musik og arkitektur. Faget er en blanding af oplæg, samtale, filmklip, musikstykker, billedeksempler og praktiske øvelser.

Vi går på opdagelse i højskolens store kunstsamling, og du får mulighed for at prøve kræfter med tegning og akvarel.

Mogens Kæseler, højskolelærer

Vandring med højskolesangbogen

Også gerne med stave.

Vi vil tage ud på nogle smukke vandreture ved skov og strand. Alle deltagere medbringer en højskolesangbog, og undervejs vil vi bryde ud i højskole fællessang med sange, der passer til lejligheden. Turene er på cirka to timer, og vi går cirka 5-6 km med gode pauser undervejs.

Søren Winther Larsen, forstander

Se skolens faciliteter

Info om priser på seniorkursus

I prisen for et seniorkursus er inkluderet en uge på Odder Højskole med fuld kost og logi, sengelinned og håndklæder, samt undervisning, foredrag og udflugter.

I prisen er inkluderet udgifter til eventuelle materialer og entreer.

Skolen har egen idrætshal og fitness-rum, som kan anvendes frit. Ketsjere, bolde og egnet fodtøj må medbringes.

Pris

Enkeltv. 5100 kr. – Dobbeltv. 4300 kr.*
Enkeltv. 4700 kr. – Dobbeltv. 3900 kr.**

*Nye bygninger med toilet og bad på værelset.
**Ældre bygning med bad på værelset og toilet på gangen.

Tilmeld dig vores kursus her

Kontakt os

Har du spørgsmål, eller ønsker du at høre mere om Odder Højskole?

X