Seniorkursus

16. juni – 22. juni 2019

Boblende livsglæde!

Dette er egentlig overskriften på alt det, Odder Højskole laver. Hos os fyldes du med ny energi, og livsglæden og livsmodet blomstrer i fællesskabet. Vi har en lang tradition for at lave disse kurser, og vi sørger altid for, at der er nyt både at se og høre.

Nyd at lære!

Vi giver dig input til hoved, krop og hjerte og sætter en ære i at lære dig nyt, mens du nyder det. Vi vil på morgensamlinger, egnsture, heldagsturen og aftenforedrag fortælle om mangt og meget. Danmarkshistorie, egnshistorie, gode historier. Du hører om personer, som har gjort meget for danskernes livsglæde, og om sange fra højskolesangbogen, som vi synger rigtigt mange af. Derudover kan du vælge et af fire valgtilbud og starte dagen med morgengymnastik.

Lær at nyde!

Måske er du allerede god til at nyde livet. Alligevel har vi en intention om, at du nyder livet endnu mere på Odder Højskole. Vores køkken serverer morgen, middag og aften dejlig og varieret mad. Derudover arrangerer vi koncerter for dig, hvor du bare skal læne dig tilbage og nyde musikken. Vi kører dig rundt i den smukke egn omkring Odder. Vi sørger kort og godt for, at alt er ordnet, og du blot skal nyde det. Vi glæder os til at møde dig og alle de andre! Vi forventer af dig, at du kommer med det bedste humør, du har, og med lyst til at blive undervist og forkælet på Odder Højskole.

Jeg glæder mig sammen med medarbejderne til at byde dig velkommen på kurset.

Med venlig hilsen

Søren Winther Larsen
Kursusleder og forstander

Ugens program

Kurset er lavet således, at vi hver dag får fælles oplevelser. Efter den frivillige morgengymnastik og morgenmaden er der morgensamling klokken 8.30, hvorefter vi hver formiddag på nær fredag kører ud i egnen omkring Odder. Til egnen omkring Odder regner vi også Samsø, som vi skal besøge på en heldagstur om torsdagen. Der vi være undervisning i valgtilbud mandag, tirsdag og onsdag om eftermiddagen og fredag om formiddagen. Hver aften vil vi også afslutte aftenen sammen med aftenkaffe, te, kage og naturligvis aftensang.

Beskrivelse af de enkelte dage

Mandag den 17. juni

Mandag går ekskursionen rundt i Odder by og egnen omkring Odder. Vi skal høre om en kommune i udvikling, se nogle af de nye kvarterer, som er skudt op men også rundt og kigge på nogle af de herregårde, som er så karakteristiske for egnen. Og så skal vi naturligvis nyde den meget smukke natur.

Om eftermiddagen er der undervisning i det valgtilbud, I har valgt.

Om aftenen kommer én af Danmarks helt store fortællere, tidligere læge og politiker Knud Jakobsen og fortæller bibelhistorie på sin helt egen måde. Læn jer tilbage og nyd disse fortællinger, som ofte får nye betydninger i Knud Jakobsen udgaver.

Tirsdag den 18. juni

Tirsdag kører vi efter morgensamlingen sydpå langs den smukke kyst til den Horsens. Her vil vi få sat vores liv lidt i perspektiv, idet vi vil besøge Horsens Statsfængsel og mærke og høre den tankevækkende historie, der har udspillet sig der. Der har været fængsel i over 150 år i bygningerne, men i 2006 blev fængslet lukket om omdannet til et museum og kulturinstitution. Alt står stadig, som da det var fængsel, og vi får et unikt indblik i livet i et fængsel. Vi starter med at høre et foredrag om fængslet, hvorefter man kan gå på oplevelse på egen hånd.

Om eftermiddagen er der undervisning i det valgtilbud, I har valgt

Aftenen vil vi traditionen tro nyde på herregården Østergård, hvor Mette Bjerglund Andersen åbner dørene til sin imponerende bolig. På Østergård skal vi høre en klassisk koncert, og vi får også kaffe, te og kage på herregården.

Onsdag den 19. juni

Onsdag kører vi igen ud i den dejlige natur omkring Odder by. Vi skal blandt andet ud på den idylliske Alrø, hvor der er en vidunderlig udsigt over Horsens Fjord.

Om eftermiddagen er der undervisning i det valgtilbud, I har valgt.

Om aftenen holder vi sangaften med højskolesangbogen. Her vi højskolens forstander Søren Winther fortælle om nogle af sangene, og vi vil synge dem.

Torsdag den 20. juni

Heldagsturen torsdag går til Samsø, den fantastiske og meget smukke solskins ø. Her vil Ole Kæmpe, som er indfødt samsing, tidligere højskoleforstander og en utrolig fortæller guide os rundt på Øen. I får fortællinger om historien, naturen, afgrøderne og generelt om et moderne liv på en Ø. Selvfølgelig skal vi også høre og se noget om det verdensberømte projekt, Energi Ø Samsø. Vi kommer til at se og besøge nogle af de mest pittoreske steder på Samsø, og dem er der uendelig mange af. Tranebjerg, Ballen, Sælvig bugten, Langør og én af Europas smukkeste landsbyer, Nordby. Arter vejret sig, skal vi også op og se den allernordligste spids, nemlig Issehoved.

Vores frokost spiser vi på Besser Forsamlingshus. Først på aftenen vender vi tilbage til et let måltid på Højskolen.

Fredag den 21. juni

Fredag bytter vi lidt rundt, således at vi har vores valgtilbud om formiddagen.

Om eftermiddagen har vi tre tilbud.

  1. Besøg i Odder valgmenighed, som er nabo til og historisk forbundet med Odder Højskole.
  2. Besøg i Nordeuropas største økologiske udstillingshave ”Økologiens Have”
  3. Besøg på det lokale museum ”Odder Museum”.

Lørdag den 22. juni

Lørdag afslutter vi kurset med morgenmad og en kort morgensamling, hvorefter vi siger farvel og tak for denne gang – og måske på gensyn.

Valgtilbud

Man har det samme valgtilbud alle fire gange i løbet af ugen.

Bevægelse med gang i

Vi kommer rundt omkring – både i teori og praksis.

Vi skal danse lidt nyere slags danse – måske lidt mavedans, lidt zumba og lidt salsa. Bare rolig – tempoet vil være, så alle kan være med. Men husk skiftetøj, for man kan få sved på panden.

Vi skal lave lidt Qi Gong, som er kinesisk gymnastik for hele kroppen, der træner balance, styrke og smidighed.

Og vi skal snakke om kroppens anatomi. Om korrekt brug af den, når man fx motionerer. Vi skal snakke om åndedrættet og måske træne det via sang, om kredsløbet, styrke smidighed og kondition. Hvordan kan man motionere og samtidig tage hensyn til eventuelle fysiske begrænsninger. Og hvordan man gør motion så sjovt, at man ikke kan lade være!

Helene Ulriksen, højskolelærer

 

Litteratur og fællessang

Her kan du blive oplyst og få inspiration til nye læseoplevelser, når litteraturen møder naturen, musikken, kunsten og Grundtvig. Kom med rundt blandt bøger og forfattere, der morer, rører, ryster, provokerer eller maner til eftertanke og selvransagelse. Du kan både få genopfrisket gamle klassikere og holde dig updateret på tidens nye tendenser. Du vil få et indblik i både romaner, novellesamlinger samt den poetiske verden. Højskolesangbogen er en af vores helt store samlinger af dansk og nordisk poesi, så den vil vi bruge flittigt.

Du behøver ikke at være den store læser for at være med, men hvis du har en yndlingsbog, så tag den endelig med og fortæl os. Hvorfor den netop er den bog, du elsker!

Charlotte Kastbjerg, højskolelærer

 

Kunst og musik

Vi skal på tidsrejse til spændende steder i kunsthistorien og indfange stemningen og tankerne bag forskellige tiders kunst, musik og arkitektur. Faget er en blanding af oplæg, samtale, filmklip, musikstykker, billedeksempler og praktiske øvelser.

Vi går på opdagelse i højskolens store kunstsamling, og du får mulighed for at prøve kræfter med tegning og akvarel.

Mogens Kæseler, højskolelærer

 

Vandring med højskolesangbogen

Også gerne med stave.

Vi vil tage ud på nogle smukke vandreture ved skov og strand. Alle deltagere medbringer en højskolesangbog, og undervejs vil vi bryde ud i højskole fællessang med sange, der passer til lejligheden. Turene er på cirka to timer med gode pauser undervejs.

Søren Winther Larsen, Forstander.

Se skolens faciliteter

Info om priser

I prisen er inkluderet en uge på Odder Højskole med fuld kost og logi, sengelinned og håndklæder, samt undervisning, foredrag og udflugter.

I prisen er inkluderet udgifter til eventuelle materialer og entreer.

Skolen har egen idrætshal og fitness-rum, som kan anvendes frit. Ketsjere, bolde og egnet fodtøj må medbringes.

Pris

Enkeltv. 4700 – Dobbeltv. 4000*
Enkeltv. 4200 – Dobbeltv. 3600**

*Nye bygninger med toilet og bad på værelset.
**Ældre bygning med bad på værelset og toilet på gangen.

Tilmeld dig vores kursus her

Kontakt os

Har du spørgsmål, eller ønsker du at høre mere om Odder Højskole?

X