Knud Romer får Den gyldne Grundtvig

 In Education

Han har været tæt på i årevis. Onsdag d. 16. november kl. 19:30 får Knud Romer langt om længe Den gyldne Grundtvig, og du kan i den forbindelse opleve ham på højskolen i en samtale om ungdom, dannelse og kultur med vores nye forstander, Ingeborg Svennevig.

Han har været med i opløbet de seneste ti år, men nu er det langt om længe en realitet: Forfatter Knud Romer modtager årets udgave af kulturprisen Den gyldne Grundtvig. Han får den for sin utrættelige, indsigtsfulde , provokerende og stilsikre kamp for at sætte dannelse på dagsordenen hos individ og samfund i Danmark. Knud Romer har både som folkekær og kritikerrost forfatter, radiovært og debattør været en uforlignelig stemme igennem flere årtier, og det indbringer ham altså nu Odder Højskoles kulturpris, Den gyldne Grundtvig 2022.

Dannelsens fane blafrer

Den Gyldne Grundtvig tildeles hvert år ”personer, organisationer eller foreninger, der har bidraget til den folkelige oplysningstradition og kultur, som den danske folkehøjskole udspringer af”. Og det er en beskrivelse, der ifølge formand for priskomiteen, Bo Klindt Poulsen, passer perfekt på Knud Romers virke.

”I de 10 år jeg har været involveret i prisen, er Knud Romers navn kommet op hver eneste gang, og vi bør jo næsten undskylde, at han først får den nu. Der er meget få danskere, der holder dannelsens fane så højt og lader den blafre så smukt i vinden og i litteraturen som Knud”, siger Bo, og peger på, at Knud Romer længe har kæmpet en brav kamp mod instrumentaliseringen af både viden og mennesker.  ”Knud Romer er vel at opfatte som en veritabel enmandshær, som gerne går direkte i nærkamp med samfundets kvælende effektivitetslogik og dødbideri. Ikke mindst når det gælder dannelsen og uddannelsen af børn og unge.”

Livsoplysning og menneskets værdi

Helt centralt for de danske folkehøjskolers er spørgsmålet om menneskets dannelse gennem livsoplysning. Hvordan bliver mennesket menneske, og hvordan kan man leve sit liv i al dets rigdom og fylde. Og her ser medlem af priskomiteen og funktionel leder på højskolen, Heino Holst Hansen, en stærk bro mellem Knud Romers kamp for dannelsen og højskolernes fokus på livsoplysning; “Det handler jo grundlæggende om, at et menneskes værdi ikke kan reduceres til en nytteværdi eller et antal likes. At livet er og skal være meget større. Det er det, Knud Romer fortæller os igen og igen, og det er jo også der, hvor vi som højskole genkender vores egen tilgang. At vi med Grundtvigs ord er en skole for livet.”, siger han.

Samtale, sang og prisoverrækkelse

Onsdag d. 16. november kan du deltage i prisoverrækkelsen på højskolen, og udover højskolesange og taler, vil du kunne opleve vores nye forstander, Ingeborg Svennevig, i en samtale med årets prismodtager; “Jeg har gigantisk respekt for Knud Romers skarpe observationsevne, og jeg er sikker på, at det blik han i litteraturen lader falde på sin egen ungdom og barndom, bliver vildt spændende at få udfoldet i forhold til den ungdom, vi har her på højskolen. Det er de perspektiver, jeg vil forsøge at få sat i spil i vores samtale”.

Den gyldne Grundtvig er sponsoreret af arkitektfirmaet Hune og Elkjær og er på 10.000 kr. + et kunstværk af keramiker Jacob Stig Isaksen. Blandt de tidligere prismodtagere finder vi så forskellige navne som sidste års vinder, Puk Damsgård, Benny Andersen, Martin Krasnik, Niels Hausgaard, Anne Linnet, Jacob Mchangama, Outlandish, Line Knutzon og Ebbe Kløvedal Reich.

Den gyldne Grundtvig overrækkes på Odder Højskole d. 16. november kl. 19:30 i foredragssalen efterfulgt af  ost og vin.

Alle er velkomne.

Foto: Søren Rønholt

Kontakt os

Har du spørgsmål, eller ønsker du at høre mere om Odder Højskole?

X