Højskoleophold blev vendepunktet for Simone

 In art, Education, Uncategorized

Det blev simpelthen en knude om halsen, og så tænkte jeg bare: ”Fandme nej!” – nu kaster jeg håndklædet i ringen og finder ud af, hvad jeg vil med mit liv.

Sådan fortæller 25-årige Simone Bjerring, der til dagligt læser til Psykomotorisk terapeut i Randers. Det lå bestemt ikke i kortene, at hun skulle havne, hvor hun er i dag. Men ad omveje og et ophold på Odder Højskole hjalp hende på rette spor.

Det sjove er, at jeg altid har været meget bevidst om, hvad jeg gerne ville med mit liv. Jeg har altid haft en plan for, hvordan mit liv skulle se ud. Alt var planlagt ned til mindste detalje. Først gymnasiet, så et enkelt sabbatår, videre på universitetet, og derefter arbejde som embedsmand inde på Christiansborg. Det var i hvert fald sådan, at jeg forestillede mig, det skulle være.

Fra Bjerringbro til Esbjerg tur-retur

Simone er født og opvokset i Bjerringbro, og har altid boet i byen. Planen om gymnasiet samt et sabbatår efterfølgende gik helt som planlagt, og derfor var næste skridt helt naturligt. Men så opstod tvivlen.

Det var først, da jeg stod dernede og var på helt egne ben, at jeg fik det her wake-up call. Jeg kendte absolut ingen, og afstanden mellem Bjerringbro og Esbjerg er ret stor. Det tog mig 2,5 timer i bus hver vej, så jeg følte mig langt hjemmefra. Men jeg har altid været meget målrettet omkring, at det skulle være Sociologi og kulturanalyse-studiet, så derfor var valget om at hive teltpløkkerne op fra Bjerringbro og flytte til Esbjerg for at studere ikke svært at tage på daværende tidspunkt.

Men cirka halvvejs i min bachelor blev jeg i tvivl, om det nu var det rigtige. Og jeg var bestemt ikke den eneste på studiet, der var usikker. Forskellen var bare, at jeg gjorde noget ved det. Det blev simpelthen en knude om halsen, og så tænkte jeg bare: ”Fandme nej!” – nu kaster jeg håndklædet i ringen og finder ud af, hvad jeg vil med mit liv. På tredje semester tog jeg beslutningen om at droppe ud og flytte tilbage til mine forældre i Bjerringbro.

Odder Højskole blev vendepunktet

Simone brugte tiden efter universitet på at finde ud af, hvad der skulle ske med hendes liv. Det blev en tid med selvransagelse, men også en øjenåbner for højskolelivet. Et miljø hun ikke ligefrem selv havde tænkt ind i sit ellers nøje planlagte liv.

Det var lidt tilfældigt, at jeg valgte at tage på højskole. Jeg tror, at rigtig mange har en idé om, at de vil på højskole på et eller andet tidspunkt i livet. Det var overhovedet ikke en overvejelse, jeg havde, for det var jo ikke en del af min plan fra starten. Jeg har aldrig nogensinde troet, at jeg ville passe ind på en højskole, men det viste sig jo ikke at være tilfældet. En ting var at vælge højskolen for det faglige, men det sociale var i lige så høj grad med til at pege pilen mod et højskoleophold.

Faktisk havde jeg ikke set højskolen, inden jeg startede i Odder. Egentlig tænkte jeg bare: “Nu gør jeg det her – jeg springer ud i det.” De havde den her Krop og Bevidsthedslinje, som lød meget interessant, og som jeg ikke havde set andre højskoler have. Så den skulle jeg i hvert fald prøve!

Der gik rigtig meget tid med at male, efter jeg blev færdig med gymnasiet i 2013. Så jeg havde lyst til at prøve alt andet end kunstfagene på højskolen, for det kunne jeg jo i forvejen. Min plan med højskolen var også, at jeg skulle finde ud af, hvad jeg skulle studere i stedet for Sociologi og kulturanalyse, som jeg var droppet ud af forinden. Der må man sige, at Krop og Bevidsthedslinjen skubbede mig i den helt rigtige retning. Jeg opdagede uddannelsen som Psykomotorisk terapeut netop gennem Odder Højskole.

Kunne ikke slippe kunsten helt

Selvom Simone havde var opsat på, at skemaet skulle fyldes ud med andet en de kreative kunstfag, så endte det alligevel med, at hun blev fristet af penslen og malingen undervejs. Hun fandt oven i købet ligesindede nørder, der delte begejstringen for det kreative univers.

Det komiske var, at da jeg skulle vælge fag på Odder Højskole, så endte jeg i sidste ende med at vælge mange af kunstfagene alligevel – jeg kunne simpelthen ikke slippe kunsten helt.

Mogens (tegnelærer) var så hyggelig. Han gik altid rundt med sin kaffekop og hyggede omkring os elever. Det var virkelig et dejligt afbræk. Det kan være meget intenst at gå på højskole. Man er rigtig meget på det meste af tiden, så nogle gange havde jeg bare brug for, at kunne trække mig tilbage, og det havde jeg rum til deroppe, når der var undervisning i kunstfagene. Set i bakspejlet var det derfor rigtig godt for mig, at jeg valgte kunstfagene alligevel.

Desuden har jeg altid været meget kreativt anlagt, og det har jeg været meget ene om, der hvor jeg kommer fra. Så det var skønt pludselig at kunne dele min lidenskab for kunst og de kreative fag med nogle andre. Derfor var højskoleopholdet også vigtigt for mig, fordi jeg lærte nogle mennesker at kende, som var lige så nørdet som mig.

Højskolen og kunsten som frirum

For Simone har kunsten altid været hendes frirum. Her kan hun fordybe sig og udfolde sin kreative side. Alle bekymringer og stress forsvinder i takt med, at lærredet bliver fyldt ud med alverdens farver. På samme måde blev opholdet på Odder Højskole et frirum, hvor hun fandt ro.

Der er mange ligheder mellem det at gå på højskole og kunsten for mig. Min lyst til kunst har altid været drevet af lyst. Og på samme måde har det været at gå på højskole. Man er på højskolen af lyst. Selvfølgelig skal man møde op til undervisningen, men der er ikke den samme “tvang”, som på gymnasiet eller universitetet. Du er der af egen fri vilje, og fordi du gerne vil det. Hvor kan man ellers det? Og så synes jeg bare, at det er rigtig sundt at prøve at gå i skole uden alle de her bekymringer om lektier og karakterer, som man ellers normalt forbinder med skole.


Kunsten forbliver en hobby

Her godt et år efter, at Simone startede på Odder Højskole, har hun fundet den rette hylde. Selvom det måske virkede åbenlyst, at det skulle være kunstvejen, hun skulle gå i stedet, så faldt valget alligevel på noget andet.

Kunsten har altid været lig med frihed. Så snart det bliver proppet ned i en kasse med værktøjer og redskaber, så mister det sin frihed. Derfor var jeg også meget i tvivl om, hvorvidt det skulle være kunstvejen, jeg skulle vælge, eller om det skulle være noget helt andet. Hvorfor blive skolet i noget, som allerede fungerer for mig?

Når jeg hygger mig om det, så bliver resultatet også meget bedre. Det skal være en leg. På den anden side skal man også være åben for at lære noget nyt og få nogle redskaber. Mogens udbrød engang i tegning: ”Det er godt nok ikke kedeligt, det, du tegner!” Med det mente han selvfølgelig, at mine tegninger var meget farverige. Han kunne godt lide, når de var mere nedtonet. Når jeg maler i dag, så fungerer det rigtig godt, når jeg nedtoner noget i min kunst for at lade noget andet stå frem. Så Mogens’ råd tog jeg til mig.

Men jeg har også affundet mig med, at kunsten skal forblive en hobby, for så nyder jeg den i endnu højere grad, end hvis jeg skulle læse til det hver eneste dag. Selvom uddannelsen som Psykomotorisk terapeut ikke umiddelbart lyder kreativt, så er der rigtig mange kreative ting, vi bruger på studiet. Det er en meget kreativ proces at arbejde med mennesker, og hvordan man tackler andre mennesker – både mentalt og fysisk. Det er en stor del af uddannelsen. Så jeg bruger rigtig mange af de samme værktøjer her, som når jeg laver kunst.

Inden længe flytter Simone til Randers – tættere på studiet. Hun har dog fortsat sit kunstværksted i hjembyen, så hun slipper ikke helt Bjerringbro endnu.

Sideløbende med studiet har Simone en kunstudstilling kørende på KnowhowZ, som er et hus for erhvervslivet i og omkring Bjerringbro. Udstillingen løber frem til og med udgangen af marts 2019.

Vil du se mere til Simone og hendes kunst, så kan du følge hende på både Instagram og Facebook.

Overvejer du selv at starte på Odder Højskole? Her kan du læse mere om både Krop og Bevidsthed samt Tegning og kunst, som Simone havde under sit ophold.

Kontakt os

Har du spørgsmål, eller ønsker du at høre mere om Odder Højskole?

X