Seks nye haver med vild natur og tankevækkende kunst

 In art, Education

Odder Højskole er blevet tildelt 1,7 mio. af Nordea Fonden til at skabe seks nye, vilde haver. Projektet sætter fokus på biodiversitet, bæredygtighed og æstetik.

Haven skal gentænkes, så den både bliver smuk, bæredygtig og øger biodiversiteten. Det er hovedbudskabet i vores nye projekt ”Vilde Haver”, som netop er blevet tildelt 1,725 mio. af Nordea Fonden. Over tre år vil vi ændre vores 2 hektar udearealer fra artsfattig parcelhushave til seks vilde naturhaverum med biodiversitet og overraskende kunstværker.

Fra pligt til naturkærlighed

Odder Højskoles forstander, Ingeborg Svennevig, glæder sig til at få sat den første skovl i jorden og få sået frøene til et helt nyt kapitel i vores 135-årige højskolehave. ”Vi vil gerne udfolde et nyt, grønt dannelsesbegreb.  Vi vil give naturen og kunsten forrang i haverummet, og samtidig vise, hvor smuk og inspirerende en tilgang, det kan være”, siger hun og peger på, at skolens elever ofte har et lidt ambivalent forhold til havebegrebet. ”De fleste unge er vokset op med haven som en velordnet kulisse. Endda ofte tilsat kedelige opgaver med at luge, rive og slå græs, som de er blevet tvunget til af deres forældre. I vores vilde haverum, vil havebegrebet være meget mere end den velordnede, prototypiske parcelhushave. Vi vil skabe naturrum, der tiltrækker arter og udvider elevernes æstetiske og etiske rummelighed, både når de færdes i haven og i verden. Det er det, vi gerne vil give eleverne. Kærlighed til naturen og skønne rum at udfolde sig i, mens de er her”.

Bæredygtighed i praksis

De seks vilde haver vil blive etableret over en periode på tre år, og derfor vil kommende elever få mulighed for at tage del i processen og opleve, hvordan kunst og vild natur kan give en mere praktisk tilgang til større begreber som klima og bæredygtighed. Og det er en tilgang som forstanderen mener, at der er mere brug for end nogensinde. ”Jeg kan godt mærke, at hele klimadebatten nogle gange får vores elever til at blive en smule apatiske. Hvis vores elever hele tiden belæres om nærmest uovervindelige klimakatastrofer og miljøsvineri, så kan det føre til, at de helt giver op. De vilde haverum giver dem mulighed for at udleve bæredygtighed i praksis”, siger Ingeborg og fortsætter, ”Det, de skaber, sår og anlægger, mens de er her, skal vedligeholdes af de næste højskolehold. De overlader så at sige naturen til deres efterfølgere. Det synes jeg, at der er en stor pædagogisk pointe i.”

Kunst og fortælling

De seks nye haver får naturligvis besøg af nye biodiverse beboere, der flytter ind og tager for sig af den vilde natur. Men udover insekter og planter vil de nye haver også give bolig til nye originale, kunstværker, der på hver deres måde skal fortælle om livet, natur og æstetik. Projektet indebærer nemlig, at en række kunstnere inviteres ind på skolen for på en gang at være meddesignere på haverummene og samtidig skabe værker, der skal stå i de vilde haverum. Det er en pointe, som Odder Højskoles kunstlærer, Mogens Kæseler, er særligt glad for. ”Vi har før haft artists in residence til at skabe værker til lige netop vores højskole, og det er simpelthen en uvurderlig oplevelse for vores elever.  At se hvordan professionelle kunstnere arbejder med deres materiale, og hvordan kunsten ligesom naturen er del af en langvarig skabelsesproces. Hvordan kunsten vokser fra en uanselig streg på et stykke papir til et færdigt værk på et sted. Det er magisk”, siger han.

Odder som et kraftcenter for vilde naturhaver

Odder Højskoles kommende, vilde haver kommer dog ikke kun vores elever til gode. Ideen med projektet er at udbrede den grønne dannelse til en større målgruppe i Odder. I samarbejde med Odder Kommune og Økologiens Have udgør projektet et kommende dansk kraftcenter for vilde naturhaver og bliver samtidig en del af Odders hidtil største byudvikling med ’Økologiens Kvarter” i området mellem højskolen og Økologiens Have. Og Ingeborg peger på, at højskolen gerne vil have fat i de nye parcelhusejere, der hvert år flytter til byen. ”Før de nye husejere indretter deres have med græs og fliser, vil vi gerne have dem forbi højskolens vilde naturhaverum og inspirere dem til at tænke biodiversitet, bæredygtighed og måske endda kunst ind i deres egne haver. Simpelthen vise dem, at haven kan være et både magisk og smukt sted og samtidig understøtte biodiversiteten. Så jeg håber, at rigtigt mange vil lægge vejen forbi Odder Højskoles kommende haverum, og jeg ser derfor Nordea fondens donation som en gave til hele byen.”

Projektet løber over de næste tre år, og ambitionerne fejler ikke noget hos Odder Højskoles forstander. ”Det er min ambition er, de nye tanker om haven vil sprede sig som plantefrø fra Odder til resten af verden. Det har den brug for”, afslutter hun.

_______________________

Projekter er en del af Vekselvirke. Vekselvirke er en fælles indsats mellem Folkehøjskolernes Forening og Nordea-fonden for ambitiøse og nytænkende projekter med fokus på fremme af bæredygtighed. Initiativet er en ramme til realisering af en bred vifte decentralt forankrede projekter, der samlet set vil bidrage til og inspirere samfundets bæredygtige udvikling ved at gøre højskolerne til laboratorier for bæredygtighed.  

Hver højskole kan formulere og gennemføre projekter ud fra deres eget værdigrundlag, fagprofil samt lokale og geografiske forhold, herunder også med henblik på at indarbejde bæredygtighed som fag i regi af højskolerne. 

Kontakt os

Har du spørgsmål, eller ønsker du at høre mere om Odder Højskole?

X