FILMPRODUKTION LEVERER TALENT TIL FREMTIDENS FILMBRANCHE

 In Branding, film, Marketing

Går man ind på Odder Højskoles hjemmeside, og videre derfra ind på hovedsiden for OHs filmskole, ser man en overskrift, der stolt deklarerer os som ”leverandør til Film- og TV-branchen!” Det kan måske lyde som et reklamestunt. Men det er faktisk noget vi mener!

For hvert år sender vi elever fra Film- og Tv-produktion, Dokumentar og vores andre filmfag til medieskolerne i Viborg, Multiplatform Storytelling and Production på VIA University i Aarhus, og mange, mange andre kreative medieuddannelser. Og derfra ud i drømmekarrieren i filmbranchen.

I denne artikel kan du møde Iben og Mikkel, der har taget springet fra højskolelivet og ind i den kreative filmbranche.

 

Iben Søtang – Fra rookie til Robert-nomineret filmproducer

Når man både er nomineret til en Robert, og får sin Tv-serie vist på Berlins Internationale Filmfestival ”Berlinalen”, så er man ikke hvem som helst. Iben Søtang, der gik på Odder Højskole i efteråret 2014 og foråret 2015, er i dag uddannet fra Multiplatform Storytelling and Production og filmuddannelsen Super8 i Aarhus.

Hun arbejder professionelt som filmproducer og produktionsleder, og står bl.a. bag krimiserien Nordland 99. Hun blev i 2019 nomineret til en Robert for kortfilmen NOVEMBER.

Her kunne jeg undersøge, om filmmediet var noget for mig

Efter et år på universitet gik det op for Iben Søtang, at hun ønskede at lave noget andet. Hun var skoletræt, og ville gerne spore sig ind på sin interesse for film på en fri og eksperimenterende måde. Udfordringen var bare den, at hun slet ingen filmerfaring havde. Det stoppede hende dog ikke.

”Jeg tænkte, at det var oplagt at tage på højskole. Her kunne jeg undersøge, om filmmediet var noget for mig, og forberede mig på at søge ind på en mere relevant uddannelse,” fortæller hun og uddyber, at højskolen lærte hende at være bevidst om sig selv, være nysgerrig på andre og arbejde hårdt.

”Da jeg startede, anede jeg intet om film, så der skulle en god portion gå-på-mod til, og det er en af de ting, jeg ikke har sluppet siden. Man ved ikke alt, og slet ikke det, man ikke ved, man ikke ved – så det er bare om at være nysgerrig og spørge.”

På højskolen fandt jeg i hvert fald nye dele af mig selv

Men det var heller ikke bare på det professionelle plan, at Odder Højskole gjorde en forskel. Iben fortæller, at hendes ophold på OH også havde stor betydning for hende rent personligt. ”På højskole fandt jeg i hvert fald nye dele af mig selv, også de dele jeg måske havde glemt. Odder var en virkelig god kickstarter og reminder om, at man kan finde en ny retning og vokse, uanset hvor man er i livet.”

Men vigtigst af alt blev Odder Højskole for hende en trædesten ind i filmbranchen. Specielt når det kom til uddannelsen på Multiplatform Storytelling and Production i Aarhus.

”Højskolen var god til at sætte mig op med andre filmfolk og projekter i Aarhus, og de forbindelser og de erfaringer jeg fik i den forbindelse, stillede mig formentligt stærkere i forhold til at komme ind. Så selvom man er glad for højskoleboblen, så er det givende at komme ud og møde andre miljøer, der også har fingeren på pulsen. Dem havde jeg ikke lært at kende uden højskolen.”

 

Mikkel Fosgerau – Fra Filmproduktion til praktik på Filmskolen

Med sin daglige gang på Den Danske Filmskole er Mikkel Fosgerau godt i gang med at realisere sin drøm om en karriere i filmbranchen. Faktisk har han allerede arbejdet med reklamefilm, Tv-serier, Netflix-serier og en spillefilm.

Mikkel gik på Odder Højskole i foråret 2019, og uddanner sig i dag til Film- og TV produktionsteknikker i Viborg. Derudover er han i praktik på Filmskolen i København, hvor han har arbejdet på en lang række afgangsprojekter.

Hans store interesse for film havde han allerede før sit højskoleophold, men det var tiden på Odder Højskole, der virkelig satte gang i hans faglige og personlige udvikling.

Jeg klippede, filmede, lavede lys

Der skulle kun én rundvisning til før Mikkel vidste, at OH var det helt rigtige sted for ham. ” jeg fik en god fornemmelse for ”højskole-ånden”, da vi gik igennem gangene og fik snakket lidt med eleverne”, fortæller han og fortsætter. ”Jeg kan bare huske, at jeg tænkte Det her er lige noget for mig! Så der gik ikke lang tid før, jeg skrev mig op til et ophold.”

Undervisningen på højskolens fagskole for film fik en stor betydning for Mikkel Fosgerau. ”Højskolen hjalp mig med at finde min plads i filmproduktion”.  Han forklarer, at det specielt var den praktiske hands-on undervisning, der gjorde udslaget for ham. ”I løbet af forskellige kortfilm, Tv-Tonic og serieprojekter fandt jeg min store interesse for teknikken bag kameraet. Jeg klippede, filmede, lavede lys og prøvede at få visionerne fra ideerne til at skinne igennem på lærredet på bedst vis.”

Faktisk var det også filmunderviserne på højskolen, der bed mærke i hans store interesse for filmfaget og opfordrede ham til at studere videre. ”Det var noget filmunderviserne hurtigt opfangede, og anbefalede mig at kigge forbi Medieskolerne i Viborg. Det har bestemt haft betydning for, hvor jeg er og laver i dag.”

Kontakt os

Har du spørgsmål, eller ønsker du at høre mere om Odder Højskole?

X